Belföld

Még drágább lett a lakáshitel

Konstrukciónként eltérő mértékben, jellemzően 1-1,5 százalékponttal emelte államilag támogatott lakáshiteleinek kamatát a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) - számol be a Világgazdaság.

Az új lakásokra felvehető, kiegészítő kamattámogatású kölcsönök ügyfeleket terhelő része egyéves kamatperiódusnál 7,66 százalékról 8,13-ra, ötévesnél pedig az eddigi 6-ról 7,17 százalékra nőtt. Változtak a jelzáloglevél kamattámogatásos hitelek kondíciói is, új lakásra egy- és ötéves, használt ingatlan megvásárlására pedig szintén az egyéves kamatperiódus mellett drágult a hitel.

A legnagyobb népszerűségnek örvendő ötéves kamatperiódus mellett használt lakásra felvehető kölcsönt azonban változatlanul 7,5 százalékos kamattal kínálja a bank, a tízéves kamatperiódus pedig mind az új, mind a használt ingatlanok esetén olcsóbb lett néhány század százalékponttal.

Harmati László, az FHB vezérigazgató-helyettese a tavaly novemberi, 300 bázispontos jegybanki kamatemeléssel indokolta a növekvő ügyfélterheket. A december 23-án életbe lépett új szabályozás ugyanis az állampapír-piaci trendhez három hónapos csúszással igazodó, változó kamatplafont vezetett be. A bankok többsége pedig él a havi felülvizsgálati lehetőséggel, a felfelé kúszó hozamok mellett ugyanis egyre magasabb kamatot kell fizetniük a szükséges források megszerzéséért.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik