Belföld

GKI: trendváltást a gazdaságban

A gazdasági növekedés kissé gyorsul, az egyensúly szerényen javul, tovább fékeződik a lakossági jövedelmek bővülése, az infláció viszont emelkedik - összegzi 2004-re vonatkozó előrejelzését a GKI Gazdaságkutató Rt. az Erste Bank együttműködésével készült összeállításában.

A kutatóintézet azzal számol, hogy az idén folytatódik a tavaly ősszel elkezdődött trendváltás.

A GDP növekedése 2003-ban feltehetőleg elérte a 3 százalékot – állapítják meg, hozzátéve, hogy az idén további gyorsulás, 3,5 százalék körüli növekedés várható.

A kutatók szerint ugyanakkor változás megy végbe a belső felhasználás szerkezetében: míg tavaly a fogyasztás 7, a beruházások 3 százalék körül bővültek, az idén fordított dinamika, a beruházások 8, a fogyasztás 2 százalékos emelkedése valószínű. Ezzel is összefügg, hogy az építőipar a 2003. évinél jóval gyorsabban, a kereskedelem viszont lassabban fejlődik.

A GKI emlékeztet arra, hogy a foglalkoztatottak száma tavaly éves átlagban a költségvetési szektorban érezhetően, az üzleti szférában minimálisan emelkedett. Az év végén azonban a közigazgatásban, az oktatásban és az egészségügyben már csökkent a foglalkoztatottak száma 2002 decemberéhez képest. A reálkeresetek a tavalyi 9,2 százalékos növekedéssel szemben az idén várhatóan csak 1 százalékkal bővülnek.

A külső egyensúly 2003-ban sokat romlott, azonban trendváltásra utal, hogy a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg hiánya az utolsó negyedévben már kisebb volt, mint egy évvel korábban. Idén – főleg a beruházási fellendüléshez kapcsolódóan – a külkereskedelmi hiány még emelkedni fog, ezt azonban részben ellentételezi az idegenforgalmi aktívum bővülése.

A GDP 5,6-5,8 százalékát kitevő tavalyi folyó hiány az idén várhatóan 5,5 százalék alá csökken.

A kormány szerint az államháztartás EU módszertana szerint számított hiánya 2004-ben a GDP 4,6 százaléka lesz, míg a pénzforgalmi szemléletű, vagyis a tényleges havi pénzmozgásokat összegző deficit 5,8 százalék körül várható. “A kormány feltehetőleg valóban mindent el fog követni, hogy a hiány ne legyen magasabb ennél, a hitelessége szempontjából immár kulcsfontosságú szintnél” – állapítja meg az előrejelzés.

A GKI szerint a következő hónapokban az áremelkedés még átmenetileg gyorsul, 7 százalék fölé, az év végére azonban ismét 5,5-6 százalék között várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik