Belföld

Leplezik a rendőrök gyenge állóképességét

admin
admin

2004. 02. 26. 08:17

A rendőrök állóképességét évente kötelező felmérni, ám sokszor vélhetően valótlan adatok kerülnek a tesztlapokra. A parancsnokok becslése szerint saját beosztottaiknak alig a fele felel meg az előírásoknak - írja a Magyar Hírlap.

A fizikailag jobban igénybe vett egységeknél az arány tíz százalék körüli. A kötelező mérést 1996-ban vezették be, s öt év türelmi időt adtak a felkészülésre. A rendelkezések szerint az alkalmatlanoktól meg kellene válnia a testületnek, ám az elmúlt években alig volt rá példa, hogy bárkit áthelyeztek vagy leszereltek volna fizikai alkalmatlanság címén.

Mindez azt feltételezi, hogy tömegesen valótlan adatok kerülnek a tesztlapra. Akadt olyan vezető, aki nem titkolta: saját emberei végzik a felméréseket, akiket nem azzal a feladattal küld ki, hogy megtizedelje az állományt. Hoffmann Géza alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Kiképző Központjának szakirányító feladatokat ellátó főelőadója lapunknak elmondta: a hivatalos összesítések szerint 2003-ban 25282 rendőr jelent meg az ellenőrzéseken. Közülük százötvenen nem teljesítették az előírt szinteket. Az alezredes egyetértett azzal a felvetéssel, hogy a tesztelést irányító tisztek munkájában lehet hibákat találni. Találkozott olyan esettel, amikor két tiszt másfél óra alatt kétszáz kollégáját vizsgáztatta, ami fizikai képtelenség.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.