Belföld

Japán üdvözli a jen dollárral szembeni gyengülését

Japán vezető pénzügyi diplomatája csütörtökön azt mondta, hogy a devizapiac középtávon stabilizálódik, és éppen ez az exportőrök kilátásai miatt aggódó japán hatóságok fő célja.

Fokozatosan erősödik a jen. Figyeljük a piacot az irányváltás miatt – mondta Mizogucsi Dzembei, nemzetközi ügyekért felelős japán pénzügyminiszter-helyettes csütörtökök Tokióban újságíróknak.

A hét elején a jen háromhavi csúcsra, 109,40/dollárra olcsóbbodott Tokióban, és Tokióban csütörtökön is 108,90-108,78/dollár között volt.

A japán pénzügyi kormányzat rendszeresen követelte a nemzetközi devizapiacok stabilizálását, és a maga részéről nem riadt vissza a beavatkozástól sem. Piaci vélekedés szerint a japán központi bank tavaly 20 billió jen eladásával fékezte a jen erősödését, és az idén már eddig vagy 10 billió jent adott el.

– A devizapiaci bizonytalanság nagy akadály, különösen, amikor le akarjuk győzni a deflációt, ezért hát beavatkozunk, ha hirtelen ingadozások vannak a piacon – mondta Tanigaki Szadakadzu japán pénzügyminiszter is a japán parlamentben csütörtökön. Hozzátette, hogy ezt a politikát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is támogatja.

Japánban tett látogatása közben Horst Köhler, az IMF vezérigazgatója szerdán, korábbi bírálatok után, most megdicsérte a japán pénzügypolitikát, mondván, hogy a japán központi bank erőteljes nyíltpiaci beavatkozásai hasznosak voltak a defláció ellen, segítettek a helyzet stabilizálásában, és az export efféle támogatása is kedvezett a fellendülés megindításának. Hozzátette azonban: föltehető, hogy a japán pénzügyi kormányzatnak mindazonáltal nincs meghatározott árfolyamcélja, és ez így helyes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik