Belföld

Három esélyes Medgyessy posztjára

Már most bizonytalanok a szocialisták, kivel futnak neki a következő országgyűlési választási kampánynak, vagyis ki lesz az MSZP listavezetője – így miniszterelnök-jelöltje. A szocialista pártban mind többen elégedetlenek a kormányfő teljesítményével - írja a Magyar Hírlap.

Sokan elfordultak Medgyessy Pétertől, a nyilvánosság előtt azonban még kevesen merik bírálni. Egy hét végi interjúban Medgyessy azt mondta, “ha bizalmat kap”, elvállalja 2006-ban is a miniszterelnökséget, ezt a szocialisták egyre kevésbé szeretnék.

Az elégedetlenkedők közül többen azt is gondolják, hasznos lenne, ha Medgyessy esetleg a ciklus vége előtt távozna a kormány éléről, s átadná helyét egy másik szocialista politikusnak. Erről ugyan döntés még semmilyen fórumon nem született, de létezik egy ilyen vészforgatókönyv. Az MSZP vezetői köréből úgy értesült a Magyar Hírlap, hogy a miniszterelnökségre három, párton belüli csoportosulás emblematikus figurájának lehet esélye.

Mind több MSZP-vezető gondolja úgy, hogy a jelenleg a párt elnökségében ülő, s a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péter vehetné át Medgyessy helyét még ebben a ciklusban. Kiss mellett szól támogatói szerint, hogy nagy tapasztalata van különféle apparátusok irányításában, s vele erőteljesebben jelenhetne meg az MSZP a kormányban. Ellene szól viszont az – s ezt még támogatói is elismerik –, hogy kevéssé karakteres figura, s éppen ezért nem nagyon bíznak abban, hogy Orbán Viktor ellen sikeresen szerepelhet a választásokon.

Ugyancsak potenciális Medgyessy-utódként tartják számon Gyurcsány Ferenc ifjúsági- és sportminisztert, akinek Kisshez hasonlóan nagy tapasztalata van különféle szervezetek működtetésében. Az MSZP-n belül ráadásul egyre több a támogatója, s ő is igencsak ambicionálja a kormányfőséget. Többen viszont azt gondolják, hogy Gyurcsány előélete hátrány lehet a szocialista pártnak a választási kampányban, mivel több, az ellenzék által gyanúsnak mondott privatizációs ügyletben vett részt a kilencvenes években.


Viszonylag nagy a támogatottsága Hiller István kulturális miniszter esetleges miniszterelnökségének is, bár őt többen szívesen látnák a párt élén is. Hiller mellett szól, hogy valószínűleg őt fogadná el legkönnyebben a koalíciós partner SZDSZ, hiszen sem Kiss, sem Gyurcsány nem örvend nagy népszerűségnek a szabaddemokraták körében. Hiller ismertsége viszont nem olyan nagy, ráadásul többek szerint a fellépésén is lenne mit javítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik