Belföld

20 százalékkal gyengülhet a brit font az évtized végére

Az évtized végére a brit font akár 20 százalékkal is gyengülhet, miután Nagy-Britanniának fokoznia kell olajimportját - vélte a Centre for Economics and Business Research (CEBR), amelynek a tanulmánya a jövő héten válik ismertté.

A gazdaságkutató arra számít, hogy a brit olajtermelés drámai módon csökken a következő években. Ennek hatására a brit olajkereskedelemben 4 milliárd font deficit keletkezik 2008-ra a 2000. évi 7 milliárd font többlet után – mondta el a The Business című lapnak a CEBR vezető gazdasági szakértője, Douglas McWilliams.

A font árfolyama a nyolcvanas évek elején mintegy 23 százalékkal erősödött az olajtermelés bővülésére. Az ellentétes irányzat hatása a fontra kisebb lehet az aránylag alacsonyabb olajárak és az egészségesebb gazdaság miatt. Ennek ellenére a bővülő kereskedelmi deficit 4-6 százalékos font árfolyamcsökkenést válthat ki.

A CEBR ugyanakkor nem zárta ki a font akár 20 százalékos hanyatlását sem, ha árfolyamveszteség olyan mértékű lenne, ami már kikezdi a fundamentális alapokat.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik