Belföld

transtec technology talk 2004

Sokak szerint nem könnyű manapság eldönteni, hogy a jövőben a vállalati infrastruktúra mely területei válnak majd döntővé, mi várható az informatikai infrastruktúra frontján, és hogy milyen beruházások fizetődnek majd ki a vállalatok számára. A transtec AG által rendezett „Korszerű technológiák a vállalati működésben” című egynapos szakmai konferencia is ehhez az aktuális témához kapcsolódott, ahol a világ vezető gyártói, az Intel, a Microsoft, az Oracle, a SuSE-Novell, a Seagate, a transtec AG és a Grau Data Storage szakemberei mutatták be a terület legújabb fejleményeit és trendjeit.

Európa egyik vezető IT rendszer, hálózati és perifériás termék gyártója, a transtec AG hazai partnerével, a Flag Informatikai Rt.-vel közösen szervezte meg a konferenciát, ahol megosztották észrevételeiket, a külföldi és hazai piacon szerzett tapasztalataikat a rendezvényen megjelentekkel.

A transtec elnök-vezérigazgatója, Dieter Weisshaar a 2004-es évet illetően elmondta: véleménye szerint átállás várható a gyártó-specifikus Unix platformokról a szabványos IA32/IA64 platformokra (ami kisebb teljes bekerülési költséget, nagyobb megbízhatóságot és rendelkezésre állást jelent); valamint várható a kiszolgáló oldali alkalmazások terjedése (pl. Citrix vagy a Microsoft Windows Terminal Services, amik alacsonyabb adminisztrációs költségeket tesznek lehetővé). A soros ATA alapú lemezek sok felhasználási területen megfelelő teljesítményt és kimagasló ár/teljesítmény arányt nyújtanak, továbbá lehetővé teszik a merevlemezes biztonsági mentést a szalag alapú megoldásokkal szemben, ezáltal a felhasználók többségének elérhetőbb lesz az ilyen mentési technológia. A cég termékeire vonatkozóan Dieter Weisshaar hozzátette, hogy termékeik a legújabb és leginkább innovatív technológiákat alkalmazzák és minden új termékcsaládja jobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkezik, mint az előző generáció.

Wolfgang Bauer, a transtec storage szakértője a gyakorlati életből vett példákon keresztül mutatta be a vállalati infrastruktúra lehetséges megvalósításait. Az egyik esettanulmányban Wolfgang Bauer a transtec azon újításáról számolt be, amely Európában egyedülálló, gyors és költséghatékony adattárolást tesz lehetővé. Az IDE RAID alapú tároló megoldásaikat egy olyan biotechnológiai cégnél alkalmazták sikeresen, amely DNS-elemzéssel diagnosztizálja a rákot. A megjelölt DNS spirálról digitális fényképeket készítenek és a képeken keresztül vizsgálják az ultraibolya sugárzás jelenlétét. Ehhez a művelethez sok különböző fájlt kell elérniük igen gyorsan, s a képek tárolásához nagy lemezkapacitás szükséges, megfizethető áron – erre kínál megfelelő teljesítményt és költséghatékony megoldást a transtec IDE alapú diszkalrendszere. A bevezetésnél fontos szempont volt a redundancia és a kiforrott technológia, mivel egy esetleges adatvesztés nem megengedhető a cég számára. A transtec megoldása egy hagyományos SCSI vezérlőkön keresztül elérhető IDE alapú tároló rendszer volt, amit egy Linux kiszolgálóhoz csatlakoztattak. Ezzel a rendszerrel érték el a kívánt eredményt, ráadásul olyan lemezekkel, amiknek bár az élettartama kb. 60%-a egy SCSI lemezének, de az ára csak kb. 30%-a annak.

A transtec hazai partnere, a Flag Rt. vezérigazgatója, Kasos Mihály a vállalat hazai tapasztalatait ismertette a konferencián résztvevőknek. Kasos Mihály elmondta: a Flag tevékenységében kiemelt jelentőségű a szerver-storage üzletág, amelynek portfoliójába a legmesszebbmenőkig illeszkedik a transtec termékköre, egyebek mellett ezért léptek együttműködésre 2003. szeptemberében a német nagyvállalattal. Az EU-ban működő, magas minőségű termékeket felmutató gyártóval való kapcsolat ugyanakkor különösen fontos a Flag számára, mert a kizárólagos partneri megállapodás lehetőséget biztosít a piacon új ügyfelek megszerzésére. Kasos Mihály véleménye szerint a transtec számára pedig azért előnyös az exkluzív partneri kapcsolat, mert a magyar piacon jól ismert, kiváló minőségű termék- és szolgáltatás portfólióval rendelkező, a helyi viszonyokat jól ismerő, és nagy tapasztalattal bíró hazai vállalat támogatja a transtec termékek forgalmazását. A két cég együttműködésének sikerét jelzi, hogy nem sokkal a közös tevékenység megkezdése után már hazai referenciákkal is rendelkeznek, többek között a Continental Teves Magyarország Kft.-nél, az AAM Technologies Kft.-nél, és a Budapest Music Center-nél. Ezen cégeknél megvalósított megoldások esetében is érvényesült a Flag általános missziója: segítettek, hogy természetes legyen az informatika, azaz hozzá tudtak járulni ahhoz, hogy az említett vállalatok életében az informatikai háttér a lehető legmagától értetődőbben működjön. Kasos Mihály kiemelte: „Azt szeretnénk elérni, hogy az informatika az ügyfelek számára olyan legyen, mint egy nyári ruha mellénye: annyira se tűnjön fel, hogy dicsérjék. .”

A konferencián előadást tartott még: Herbert Grau (Grau Data Storage) „HSM (hierarchikus tárolókezelés) és archiválás hálózati környezetben” címmel; Kai Eric Fitzner (Microsoft) „Többet kevesebből – Windows (Storage) Server 2003” címmel; Tóth Csaba (Oracle) „A jövő platformját az Intel alapú architektúrák jelentik. Nagy rendelkezésre állású (HA) fürtözés és nagy rendelkezésre állású számítás (HPC)” címmel; Dennis Deitermann (SuSE Linux) „Infrastruktúra-megoldások a SuSE Linux és a Novell termékeivel” címmel és Jenei Zoltán (Seagate) „SATA/SAS – a vállalati tároló-architektúra jövője” címmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik