Belföld

Növelné az Aventisre tett ajánlatát a Sanofi

A vezető franciaországi gyógyszergyártó, az Aventis megszerzésére törő, ugyancsak francia Sanofi-Sythélabo gyógyszergyár vezérigazgatója egy német lapnak kijelentette: ha esetleg megjelenne egy váratlan új ajánlattevő az Aventis-re, akkor, vállalata megemelheti vételi ajánlatának összegét.

Hanspeter Spek a Die Welt című lapnak nyilatkozott és kétségét fejezte ki, hogy egy úgynevezett fehér lovag, azaz egy váratlan új vásárló jelenne meg az Aventis-re. Ha mégis, akkor megvizsgálnák, mennyit is ajánlana, de nem hoznának elsietett döntést. A vezérigazgató szerint az kizárt, hogy az Aventis jelenlegi tőzsdei árfolyamát kínálják, mert véleményük szerint az túlértékeli a német-francia Aventist.

A Sanofi-Synthélabo kedden tette hivatalossá ellenséges felvásárlási ajánlatát nagyobb riválisára. A francia sajtó akkor megírta, hogy más gyógyszergyárak, az amerikai Johnson and Johnson és a svájci Novartis is beszállhatnak a versenybe, hogy elhárítsák a Sanofi ellenséges lépését.

Az Aventis túl alacsonynak találta a Sanofi ajánlatát, utóbbinál a hét elején még azt mondták, hogy a kitűnő tavalyi üzleti eredmények ellenére nem emelik azt.

A Sanofi-Synthélabo január 26-án tett, akkor 47,8 milliárd eurós készpénzes-részvénycserés vételi ajánlatot, illetve alternatívaként 48,5 milliárd eurós – az ajánlat meghirdetésekor Aventis-részvényenként 60,43 eurós – csak részvénycserés ajánlatot a nála több mint kétszer nagyobb forgalmat bonyolító Aventisre. Az Aventis felügyelőbizottsága és a vállalatvezetése akkor visszautasította az ajánlatot.

Magyarországon a Chinoin gyógyszergyár tartozik a Sanofi-Synthélabo csoporthoz.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik