Belföld

Berlinben találkozik a “három nagy”

Német, francia és brit hármas csúcstalálkozót tartanak ma Berlinben - számol be a Népszabadság. A gazdasági, illetve belpolitikai nehézségekkel küzdő három politikus, Gerhard Schröder, Jacques Chirac és Tony Blair az európai gazdasági növekedés beindításáról, az unió versenyképességének fokozásáról és a közös kül- és biztonságpolitika megerősítéséről tárgyal majd.

A megállapodásokat közös javaslat formájában szeretnék a márciusi EU-csúcs elé terjeszteni. A nemzetközi sajtó már napok óta azt találgatja, hogy a találkozón létrejön-e a hármas „direktórium”, ami az eddigi német–francia tengelyt váltaná fel az EU motorjaként.

A hármas csúccsal kapcsolatban nem mindenki optimista. Andreas Maurer, a tekintélyes berlini Nemzetközi Politikaintézet keretében működő Stiftung Wissenschaft und Politik uniós kutatásokat vezető munkatársa szerint a közösségi politika szempontjából inkább negatív üzenetet hordoz a „három nagy” különtalálkozója.

Szerinte nincs szükség rá, hogy a három legnagyobb állam vezető szerepet töltsön be az unióban. Erre ott van az Európai Bizottság. “Félő, hogy Berlinben a „nagyok” az európai egyeztetéseket megkerülve, saját javaslatokat szeretnének hozni, amit aztán „lenyomnának” a bizottság torkán” – figyelmeztet a szakértő. A direktórium tervét Olaszország, a kimaradt negyedik és több más tagállam is ellenzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik