Belföld

Drágulhat a kormányüdülés

Racionalizálná a főtisztviselői kart a Draskovics-csomag, és csökkenhet az állami ünnepségekre költött összeg is. Akár még az is elképzelhető, hogy a jövőben kisebb támogatás jut a kormánytagok üdültetésére - olvasahtó a Világgazdaságban.

Felülvizsgálnák a főtisztviselői kart és az ahhoz kapcsolódó rendelkezési állomány jogintézményét a kormány megszorító csomagjának keretében – tudta meg lapunk. A PM javaslata szerint csökkentenék a kormány-tanácsadói címek számát és az államtitkári, helyettes államtitkári juttatásra jogosultak körét is. Új szabályok szerint határoznák meg felső vezetők részére vásárolt gépkocsik értékhatárát is. Az sem kizárt, hogy az állami vezetőknek többet kell fizetniük üdülési költségtérítésként a Draskovics-csomag „jóvoltából”.

A Világgazdaság értesülései szerint a Miniszterelnöki Hivataltól (MEH) 5,7 milliárdot, önmagától pedig 2,5 milliárd forintot vonna el a pénzügyi tárca a Draskovics-csomag keretében. A nevezett tárcák vezetőinek környezetéből származó információink szerint előbbinek 4,35, utóbbinak pedig 2,39 milliárd forintot jelent az egységes elvek szerinti, százalékos mértékű leépítés. Ezen felül a miniszterelnökségnél jelentős, milliárdos elvonást okoznak az egyedi tételek is.

A takarékosság miatt csökkenne a határon túli magyarok oktatási-nevelési támogatása a jelenlegi 20 ezer forint/fős öszszegről. Lassítanák a Zsámbéki Főiskola épületének rekonstrukcióját és szűkebben mérnék az állami rendezvények kiadásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik