Belföld

A termelők vásárolnák meg a Parmalatot

A Parmalat Hungária Rt. felszámolását kezdeményező tejtermelők csütörtökön Budaörsön megalakítják azt a kft.-t, amely az olasz érdekeltségű székesfehérvári tejfeldolgozó céget megvásárolná a felszámolási eljárást követően.

Erről a tejtermelői konzorcium egyik vezetője, Viszlai Béla tájékoztatta az MTI-t.

Elmondta: az Á-Tejtermelő Kft.-t magyar tejtermelő vállalkozók egy csoportja és a Catone olasz logisztikai cég hozza létre 60-40 százalékos részvétellel, hárommillió forintos alaptőkével.

Viszlai Béla közölte azt is, hogy a tejtermelők a Parmalat Hungária Rt.-vel szemben fennálló követeléseik egy részét tőkésíteni is hajlandók a cég átvételekor.

Jelenleg a Parmalat Hungária Rt. a termelőknek több mint egymilliárd forinttal tartozik, összes adósságállománya pedig Viszlai Béla szerint meghaladja az 5,6 milliárd forintot.

Viszlai Béla cáfolta, hogy a székesfehérvári tejfeldolgozó társaság kifizette volna tartozásait a termelőknek. A tejtermelő szerint a Parmalat Hungária Rt. még mindig tartozik a novemberi, decemberi és a januári “tejpénzzel”. Megfogalmazása szerint: “csak némi előleget csöpögtetett a termelőknek”.

Január végén kezdeményezett felszámolási eljárást a Parmalat Hungaria Rt. ellen az a tíznél több tejtermelő, akiknek 60 napon túl adós a beszállított tej árával a cég.

Közölték: a felszámolási eljárást a székesfehérvári gyár folyamatos termelésének fenntartásával akarják lefolytattatni.

Az MTI korábbi értesülése szerint a cég a felszámolási eljárást kérőknek összességében csaknem félmilliárd forinttal tartozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik