Belföld

Már nem biztos, hogy 15 millióan vagyunk

Amikor Antall József „lélekben tizenötmillió magyar miniszterelnökeként" aposztrofálta magát az MDF 1990. júniusi kongresszusán, az önjellemzést hatalmas ováció fogadta, noha ez a szám már akkor is csak történelmi utalás volt - írja a Népszabadság. Az elmúlt tizenhárom évben a magyarság lélekszáma tovább csökkent.

A jelenlegi kormánypártok – elismerve a szembenézés fontosságát – úgy látják, hogy mindenki tisztában van a demográfiai folyamatokkal, így a határon túli magyarsággal kapcsolatos politika kialakítása elképzelhető anélkül is, hogy kimondanák: nincs tizenötmillió magyar a világon. Más vélemények szerint a szemben álló politikai erőknek és még inkább a tudomány embereinek kellene tudatosítaniuk ezt a tényt. A tudósok viszont úgy érzik, az ismert adatokból a politikusoknak kell levonniuk a következtetéseket.

“Ahhoz, hogy a magyarság számának meghatározásakor elkerüljük az ábrándozást, a legfrissebb népszámlálási adatokat kell számításba vennünk” – mondja Tóth Pál Péter, az MTA demográfiai bizottságának elnöke. “Antall József tizenötmillió magyarról tett kijelentésének lényege nem a számbavétel, hanem a békeszerződésekkel a magyarságot ért veszteség felidézése volt, amelyet addig hosszú évtizedeken át nem tett meg senki. A későbbi kormányfők nem akartak elmaradni a szólamversenyben. Nekik már nem ehhez kellene igazodniuk, hanem kimondaniuk: a magyarság létszáma 12,8 millió körül van” – állítja a demográfus.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik