Belföld

Egyoldalú bérmegállapodás a Dunaferrnél

A Dunaferr szakszervezetei szerdán egyoldalúan aláírták a cégcsoport idei bér- és szociális megállapodását - közölte a szakszervezetek tárgyaló delegációja.

Bálint Mihály, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta: bár február 9-én véglegesítették a megállapodást, és a szakszervezetek azt február 11-én készek lettek volna aláírni, a cégcsoport elnök-vezérigazgatója azonban nem kapott felhatalmazást a megállapodás aláírására.

A szakszervezeti vezető beszámolt arról: a munkáltató a megállapodást egy záradékkal látta el, amelyet a szakszervezetek nem tudnak elfogadni. “A záradék szerint a bér- és szociális megállapodás csak akkor válhat hatályossá és végrehajthatóvá, ha az ÁPV Rt. és a Dunaferr privatizációs pályázatán győztes befektető között megkötendő, a Dunaferr Rt.-re vonatkozó részvényértékesítési és befektetési megállapodás tervezete a szerződő felek részéről elfogadásra kerül, s arról az ÁPV Rt. értesítést küld” – mondta Bálint Mihály.

Hozzátette: az idei bér- és szociális alku alapvetően a társaságcsoport tavalyi működéséhez, és ez évi üzleti tervéhez kapcsolódik, s ebbe közvetlenül nem tartoznak bele a Dunaferr Rt. privatizációs ügyleteinek az eseményei. “Ezért az utólag kötött és a kollektív szerződéstől idegen záradék-javaslatot a Dunaferr reprezentatív szakszervezetei elfogadni nem tudják” – mondta Bálint Mihály.

A Dunaferr társaságcsoport reprezentatív szakszervezeteinek képviselői a bér- és szociális tárgyalásokkal kapcsolatban kialakult helyzetről február 12-én sajtótájékoztatót tartanak, amelyre meghívták az ÁPV Rt. vezetőit és a Dunaferr menedzsmentjét is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik