Belföld

Virágzik az IT szektor Romániában

Romániában évente negyven-ötven százalékkal növekszik a számítógép-kereskedelem forgalom, de a románok még így is hatszor kevesebbet költenek információs technikai (IT) eszközökre, mint Magyarország IT-vásárlói - közölték román hírforrások szerdán.

A számítógépeket és más IT-felszereléseket előállítók és forgalmazók romániai érdekképviseletének (APEDTIC) elnöke szerint tavaly például 210 millió euró értékű számítógép talált gazdára Romániában. Mint Valentin Negoita elmondta, 2003-ban különösen a laptopok eladása ugrott meg, s az eladott számítógépek körülbelül egyharmada a kis- és középvállalkozókhoz került. Az eladott számítógépek 35 százaléka márkás termék volt, 40 százaléka a “no name” kategóriába tartozott, 25 százalékát pedig Romániában szerelték össze. Miközben tavaly 50 százalékos növekedést ért el a román számítógép-kereskedelem forgalma, az idén 30-40 százalékos növekedésre számít az APEDICT.


Mint illetékesek rámutattak, a romániai személyi számítógép (PC) piac gyors növekedését és forgalmának felpörgését jelentős mértékben befolyásolja a lízing-rendszer és a fogyasztási hitelek meghonosodása, valamint a nevelési célú számítógép-vásárlásra költött összegeknek az adóalapból történő levonásának a lehetővé tétele. A román szoftver-ipari és szolgáltatási szövetség (ANIS) vezetőinek várakozása szerint az idén Romániában 35 euróra emelkedik az egy főre jutó IT-kiadások össze, miközben Magyarországon ez az összeg 210 euróra, az Európai Unió tagállamaiban több mint 500 euróra rúg.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik