Belföld

Májustól új típusú hitelintézetek alakulhatnak

Az EU-csatlakozás után új típusú szakosított hitelintézetek alakulhatnak: az elektronikus pénz kibocsátására alakuló szakosított bankokról 2004. május 1-jéig, az EU-csatlakozás időpontjáig törvényt kell alkotni - mondta az MTI-Econewsnak Prágay István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzforgalmi, Emissziószabályozási és -szervezési Főosztályának vezetője.

Az elektronikus pénzt kibocsátó bankok lesznek jogosultak kibocsátani azokat az elektronikus pénztárcának is nevezett kártyákat, amelyek a hátlapjukon elhelyezett chip segítségével, készpénzfelvevő automatán keresztül on-line banki kapcsolat nélkül alkalmasak készpénzfelvételre. Magyarországon számos olyan intézmény létezik, amely sikerrel használhatna ilyen elektronikus pénz hordozására alkalmas plasztiklapot. Ilyen chippel ellátott kártyákra lenne helyezhető például a diákhitel összege, fizetni lehetne vele a parkolásért vagy sikerrel alkalmazhatnák a mobiltelefon-cégek is.


Az új intézményrendszer szakosított hitelintézeti jogosítványt kapna – mint például a jelzálogbankok -, de annál jóval könnyebben teljesíthető prudenciális szabályok vonatkoznak majd rá – mondta az MNB szakembere. Európában érdekes módon – annak ellenére, hogy néhány évvel ezelőtt azt gondolták, páratlan sikernek néz elébe az elektronikus pénztárca – egyelőre nem terjedt el a várt mértékben ez a rendszer. Az első elektronikus pénztárcát kibocsátó cég Finnországban alakult 1993-ban, majd később Portugáliában, Hollandiában és Belgiumban is létrejöttek hasonlók. Németországban 60 millió elektronikus pénztárca van forgalomban. A kártyát “pre-payed-kártyának” is nevezik, mivel a kártyát igénylő egy meghatározott összeget helyez – helyeztet – a kártya hátoldalán található chip-re.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik