Belföld

Kissé gyengült a cseh korona, erősödhet a szlovák deviza

Kissé gyengült a csütörtöki nyitás után a cseh korona az euróval szemben; a kereskedők szerint piacalakító hazai gazdasági hírek hiányában csak szűk sávban ingadozhat; az árfolyamot a külföldi befektetők vásárlásai alakíthatják.

A jegybank döntéshozóinak mai tanácskozásán monetáris politikai döntés nem várható; a negyedéves inflációs jelentés ugyan ma kerül nyilvánosságra, ám ennek legfontosabb számai már a múlt héten ismertté váltak. A korona/euró jelenleg 33,195-ön áll, tegnap délután 33,186-on zárt; a mai árfolyamsáv 33,0 és 33,3 között várható.


Csütörtök reggel nem változott jelentősen a szlovák korona árfolyama az euróval szemben, a kereskedők azonban arra számítanak, hogy a deviza hamarosan folytatja erősödését, amit a beruházási várakozások indítottak el. A korona szerdán annak a hírnek a nyomán kezdett erősödni, hogy a svájci DVD és CD-R gyártó Sky Media 100 millió eurós beruházást tervez szlovákiai vállalatánál. Az árfolyam növekedését a nem szűnő politikai feszültség lassíthatja. A piacon azonban úgy érzik, hogy amennyiben az árfolyam átlépné a 40,5-es küszöböt, várható a központi bank szóbeli, illetve közvetlen piaci beavatkozása és/vagy a kamatcsökkentés. A korona/euró árfolyam most 40,565/605 a tegnapi 40,555/590 után; a korona/dollár 32,385/435-ről 32,315/375-re módosult.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik