Belföld

Elbocsátásokra számítanak a Dédász és DdGáz dolgozói

Némi aggodalommal gondolnak a jövőre a Dél-dunántúli Áramszolgáltató (Dédász) és a Dél-dunántúli Gázszolgáltató (DdGáz) alkalmazottai - számol be a Népszabadság.

Immár mind a két, pécsi székhelyű, regionális energetikai részvénytársaságban meghatározó tulajdonnal rendelkezik a német E.ON-csoport, s a dolgozók attól tartanak, hogy a két cég leépítésekkel járó összevonásokra készül.

A Dédász Rt. részvényeinek 92,41 százaléka van az E.ON kezében. A DdGáz-részvények 49,8 százalékát tavaly még a szintén német Ruhrgas birtokolta. Noha a Ruhrgasnak nem volt többsége a DdGáz-ban, a pécsi rt. operatív irányításának joga – a részvényesek közötti megállapodás értelmében – évekkel ezelőtt a Ruhrgasnak jutott. A múlt év végén a Ruhrgast megvásárolta az E.ON, így ez utóbbi cég a DdGázban a Ruhrgas helyébe léphet, s – vélhetően – az E.ON irányítja majd a DdGáz működését. Tudni kell, hogy egy másik német cég, az RWE is 49,8 százalékot birtokol a DdGázban. A részvények 0,4 százaléka viszont a dolgozók kezében van. Vannak annak jelei, hogy a DdGáz két német tulajdonosa megpróbálja megvásárolni a mostanra felértékelődött dolgozói részvényeket annak érdekében, hogy megszerezzék a cég többségi tulajdonát.

A két részvénytársaság pécsi központjában egyelőre nem nyilatkoznak arról, hogy a két cégnek vannak-e közös tervei. Az E.ON Hungária Rt. kommunikációs vezetőjétől megtudtuk: a Magyar Energia Hivatal január közepén beleegyezését adta az E.ON tulajdonszerzéséhez, s várhatóan csak hónapok múlva alakul ki, hogy a Dédász és DdGáz miképp tervezi a közös jövőt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik