Belföld

Kisebb hiánnyal számol az idei német büdzsé

Hans Eichel német pénzügyminiszter 3,25 százalékos GDP-hez viszonyított államháztartási deficittel számol az idén Németországban 3,5 százalék helyett - jelentette új számában a Der Spiegel hamburgi hírmagazin, s a hírt a pénzügyminisztérium megerősítette.

A kedvezőbb prognózis hátterében az húzódik meg, hogy 2005-re tervezett adóreform egy részét az ellenzékkel a múlt év végén kidolgozott kompromisszum értelmében már 2004-ben megvalósítják – csökkentik a legmagasabb és a legalacsonyabb adókulcsot, 48,5 százalékról 45-re, illetve 19,9 százalékról 16-ra -, s a pénzügyi kormányzat kisebb adóbevétel-kiesésre számít. A Der Spiegel értesülése szerint Eichel 2005-ben mínusz 2,5 százalékkal számol, amelynek 2007-re 1,5 százalékra kellene süllyednie.


Előírás az euróövezethez tartozó országok számára, hogy a GDP-hez viszonyított államháztartási hiányuk nem haladhatja meg a 3 százalékot. Németország ezt a szabályt többször is megszegte, s az Európai Bizottság szankciókkal kívánt élni (Németországon kívül Franciaországgal szemben is), ám a múlt év végén az unió pénzügyminisztereinek tanácsa ezt megakadályozta.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik