Belföld

Bush 274 millió dollárt szán biomegfigyelésre

Az USA 2005-ös pénzügyi évre készült költségvetése 274 millió dollárt rendel a biomegfigyelési program (BSPI) finanszírozására, amely a bioterrorizmus elleni védekezést és az egészségügyi infrastruktúra erősítését célozza.

Ez a javasolt összeg igen messze esik attól az egymilliárd dollártól, amennyibe a szövetségi, állami és helyi szintű egészségügyi informatikai rendszerek frissítése kerülne, hogy koordinálni tudják a választ egy bioterror támadásra, vagy egy súlyos járványra.

A BSPI, melyet csütörtökön Tom Ridge belbiztonsági és Tommy G. Thompson egészségügyi miniszter ismertetett, 135 millió dollárt ad az egészségügyi minisztériumnak a laboratóriumok fejlesztésére az egészségügyi helyzet és az élelmiszerek megfigyelésére, ill. 10 milliót a mezőgazdasági minisztériumnak az élelmiszerek és az állatállomány megfigyelésére.

A közegészségügyi vezetők most azt próbálják meg kideríteni, hogyan oszlik meg a pénz a tervezett és a már folyó programok között, mint például az egészségügyi figyelmeztető hálózat, melyet 1999-ben az atlantai járványügyi központ (CDC) állított fel, és amely nagysebességű információs kapcsolatot kínál a CDC és a helyi közegészségügyi központok között. A BSPI 129 millió dollárt biztosít a belbiztonsági minisztérium BioWatch programjához, ami egy érzékelő hálózat, amely 30 nagyvárosban gyűjt levegőmintákat, melyekben biológiai anyagok jelenlétét kutatják. A légmintákat eddig manuálisan gyűjtötték be, ám a minisztérium a múlt hónapban tendert hirdetett egy új rendszerre, amely az elemzés eredményeit vezetéknélküli technológiával juttatja el a központba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik