Belföld

A rendőrség is vizsgálja a Bencsiket elítélő bíró ügyét

Aggasztó, hogy a Bencsik-ügy bírájának, Cserni Jánosnak a fényképét durva hangú levelek kíséretében tették közzé az interneten - mondta a Fővárosi Bíróság elnöke szerdán az MTI-nek.

“Az érintett bíró nem kért védelmet, a Fővárosi Bíróság vezetése pedig egyelőre a jogi lehetőségeket vizsgálja. Amennyiben büntetőeljárást kezdeményezünk, azt nyilvánosságra hozzuk, de sor kerülhet olyan lépésekre, például biztonsági intézkedésekre is, melyeket nem fogunk bejelenteni, mert azzal hatékonyságukat veszélyeztetnénk” – közölte Gatter László.

Az „elképesztő” ítélet

Kérdésre válaszolva az elnök leszögezte: meggyőződése szerint a történtek a bírói függetlenséget nem csorbíthatják. “A bíró félhet, de a tárgyalóteremben meghozott döntést az ilyen esetek soha nem befolyásolják” – jelentette ki Gatter László. Bencsik Andrást a napokban 10 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte – nem jogerősen – Cserni János bíró a Pesti Központi Kerületi Bíróságon egy magánvádas eljárásban, melyet Mécs Imre kezdeményezett.

A szabad demokrata országgyűlési képviselő rágalmazással vádolta a Magyar Demokrata főszerkesztőjét. A hetilap főszerkesztője az ítéletet elképesztőnek, példátlannak és kétségbeejtőnek nevezte. Leszögezte: nem érzi magát bűnösnek. A pert pedig koncepciósnak minősítette.

A polgári perben a bíróság megállapította, hogy a kifogásolt cikk valós tényeket hamis színben tűntetett fel, illetve olyan véleményeket, következtetéseket fogalmazott meg, amelyek teljességgel megalapozatlanok, és alkalmasak arra, hogy megsértsék Mécs Imre személyiségi jogait.

Gatter László véleménye szerint az interneten az ítélettel összefüggésben elhelyezett névtelen levelek bizonyos részletei túllépik a véleménynyilvánítás határát. “Az sajnos nem példa nélküli, hogy bíráinkat megfenyegetik, most azonban egy új típusú, megítélésem szerint meglehetősen aggasztó jelenséggel találtuk szembe magunkat” – mondta az elnök.

A bíró közszereplő, tehát nevének, képmásának közlése egy tudósításban nem kifogásolható. Ugyanakkor a fényképnek durva, esetenként fenyegető hangvételű levelek kíséretében történő közzététele egy Magyarországon eddig még példa nélküli, új és mélyen elgondolkodtató jelenség. “Arra késztet minket, hogy megvizsgáljuk milyen jogi lépésekre nyílik lehetőség” – tájékoztatott Gatter László.

A rendőrség is vizsgálódik

A rendőrség egyelőre értékeli azt az interneten megjelent levelet, amelyben Bencsik Andrást, a Magyar Demokrata főszerkesztőjét rágalmazásért első fokon tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélő bíróról írnak – tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozó főosztályának vezetője szerdán az MTI-t.

“Szó van ebben a levelezési formában a bíróról, de elsődlegesen én úgy gondolom, hogy ez egyfajta veszélyes fenyegetést nem tartalmaz. Azt gondolom, hogy ez nem ügy” – mondta Bodnár Zsolt, akit Népszava szerdai számában megjelent írás nyomán keresett meg a hírügynökség.

A napilapban megjelent cikk szerint polgári körös levélben burkoltan megfenyegették a bírót. “Dr. Cserni János osztályvezető bíró fényképét körbeküldték a polgári körök zárt levelezőfórumán, de portréját közzétették a HírTV internetes fórumán is, nem egy esetben fenyegető kommentárok kíséretében” – olvasható az újságban.

A BRFK nyomozó főosztályának vezetőjének véleménye szerint a levél szövege inkább felszólítás, mint fenyegetés. Azt írják benne – mint mondta Bodnár Zsolt -, hogy a bíró “ne hozzon igazsággal ellentétes döntést.” Szólt arról: az ügyben egyeztetni fognak Cserni Jánossal.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.