Belföld

A MyDoom minden idők legelterjedtebb vírusává válhat

A MyDoom akár minden idők legelterjedtebb számítógépes vírusává válhat, hiszen hétfő óta már több mint százmillió elektronikus levelet fertőzött meg szerte a világon az F-Secure informatikabiztonsági cég szerint.

A MyDoom, amely az elektronikus levélforgalomban, csatolt dokumentum formájában vagy a Kazaa nevű fájlcserélő szolgáltatás által terjed, még elterjedtebbé válhat, mint a tavaly támadó Sobig.F vírus. Mikko Hyppönennek, a finnországi központú F-Secure vírusirtó-kutatójának szerdai nyilatkozata szerint a megfertőzött levelek száma és támadókapacitás tekintetében már felül is múlta a Sobig.F-et. A Sobig.F annak idején egy hét alatt 300 millió e-mailt fertőzött meg, a Mydoom most 36 óra alatt több mint 100 milliót.

A MyDoom – másik nevén Novarg – féreg típusú vírus, ami annyit jelent, hogy a levelezési program címlistája alapján automatikusan terjed tovább, de a számítógépes játékokat, zenét és filmet ingyenesen cserélő Kazaa szolgáltatás révén is terjeszkedik. Jellegzetessége, hogy az ismerősök egymásnak küldött leveleiben a csatolt személyes fényképeket, üzeneteket vagy csatolt erotikus képeket kicseréli egy hibaüzenetre, amelyben kérik a címzettet, hogy ha a hiba természetéről többet akar tudni, akkor nyissa meg a hibaüzenet csatolt dokumentumát, amely viszont fertőzött.

A MyDoomot európai idő szerint hétfőn este fedezték fel, ami az Egyesült Államokban és Kanadában még munkaidőbe esett. Így a vírus a legtöbb kárt Észak-Amerikában okozta. A világ más tájain azonban az informatikusoknak a keddi munkakezdés előtt volt idejük kidolgozni a vírus ellenszerét. A számítógépes vírusok általában működésük első 24 órájában a legaktívabbak, utána az ellenintézkedések hatására veszítenek erejükből. A MyDoom viszont a 24 óra eltelte után sem mutatta a gyengülés jeleit. Az F-Secure szerint szerdára 400-500 ezer számítógépet fertőzött meg a MyDoom szerte a világon. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kedden bejelentette, hogy nyomozást indít az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik