Belföld

Lakossági jelzáloglevelet bocsát ki az OTP

Az OTP Jelzálogbank Magyarországon elsőként kizárólag lakossági befektetőknek jelzálogleveleket bocsát ki a közeljövőben - mondta Lantos Csaba, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján.

Az egyéves futamidejű, fix 11,25 százalékos kamatot biztosító jelzáloglevelek kibocsátása február 2-án kezdődik és február 13-ig tart. A jegyzésben csak magánszemélyek vehetnek részt (belföldiek és külföldiek egyaránt), amennyiben legalább 100 ezer forintot be tudnak fektetni. A jegyzéshez nem szükséges, hogy a magánszemély OTP-ügyfél legyen, bárki igényelhet az új kibocsátású papírokból az OTP 219 fiókjában.

Oszlányi Zsolt, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója nem hozta nyilvánosságra, hogy mekkora összegű lesz a kibocsátás, de idén összesen 15-20 milliárd forintnyi jelzáloglevelet szeretnének a lakosság felé értékesíteni, reményeik szerint egyre hosszabb futamidővel. Ez azért nagy jelentőségű, mert az elsődleges forgalomból a kisbefektetők eddig alig tudtak részesülni, az aukciókon az intézmények (döntően maga az OTP Bank) jegyezték le a felkínált papírokat, amelyek biztonsága az állampapírokéval egyenértékű.

Közvetlenül a kibocsátást követően kezdeményezni fogjuk a levelek bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére – mondta Lantos Csaba -, ezért a befektetők a futamidő vége előtt is megválhatnak a papírjaiktól. Az OTP Bank folyamatos kétoldalú árjegyzést biztosít majd – tett hozzá.

Az OTP Jelzálogbank a hazai jelzálog- és lakáshitel-piac legnagyobb szereplője, 2003. december 31-én 65 százalékos volt a piaci részesedése. A Földhitel- és Jelzálogbanknak 30, a HVB-nek 5 százalék jutott mindkét szegmensben. A piacvezető jelenleg mintegy 620-621 milliárd forintnyi jelzáloglevél-állománnyal rendelkezik, és ugyanennyit tesznek ki a Jelzálogbank által nyújtott lakáshitelek is. A bank tervei szerint év végére mintegy 775 milliárd forintra emelkedik a lakáshitelállomány összege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik