Belföld

Fokozottan ellenőrzik a mozgáskorlátozottak parkolóhelyeit használókat

A rendőrség fokozottan ellenőrzi, hogy jogosan használják-e a mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyeket - mondta a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese szerdán, Budapesten.

“Tavaly a fogyatékosok éve miatt merült fel a fokozott ellenőrzés terve, és ez januárban lépett intenzív szakaszba” – közölte sajtótájékoztatóján Lapid Lajos. Hozzátette: a közterület-felügyelettel együttműködve szabálysértési eljárást indítanak minden olyan autós ellen, aki jogtalanul veszi igénybe a speciális parkolóhelyeket, illetve, ha hamisított engedélyre bukkannak, okirat-hamisítás miatt indítanak eljárást.

Farkas Jácint fogyatékosügyi miniszteri biztos hozzátette: “a Budapesti Rendőr-főkapitányság által most elhatározott akció nem elsősorban a büntetések súlyosságáról kell, hogy szóljon, hanem a figyelemfelkeltésről (…), hogy a fogyatékosok számára az ilyen parkolóhelyek használata nemcsak kényelmes, hanem elengedhetetlen is”. “Az ellenőrzési akció a nagyobb vidéki városokban is elindul még ebben az évben” – mondta.

A miniszteri biztos a parkolási engedélyek hamisítása, illetve jogszerűtlen használata kapcsán közölte: tavaly kormányrendelet döntött az új típusú plasztikkártyás és a jogosult fényképével ellátott parkolási engedélyekről, amelyeknek bevezetése még ebben az évben elkezdődik. A digitalizált rendszernek köszönhetően pontosan tudható majd, hogy mennyi kártyát adtak ki, és az igazolvány az uniós országokban is használható lesz.

A rendelet újdonságaként említette, hogy már nemcsak a mozgáskorlátozottak, hanem a vakok és gyengén látók, illetve az értelmi korlátozottak is igényelhetnek parkolási engedélyt, ugyanakkor a siketek és nagyothallók, “szakértők döntése alapján” nem részesülnek ebben a kedvezményben.

Tájékoztatása szerint ma mintegy 100-110 ezer parkolási engedélyt tartanak nyilván az önkormányzatok. A köztéri akadálymentesítésről szólva Farkas Jácint kiemelte, fontos feladat az idén a rámpásítás, minél több beszélő lámpa kialakítása, illetve a gyalogátkelő-helyeken a lámpák zöld jelzésének hosszabbítása is. Lapid Lajos ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Budapesten már kilenc kerületi rendőrkapitányság biztosította az akadálymentes közlekedést a mozgáskorlátozottak számára.

A mozgáskorlátozottak közlekedésük megkönnyítésére jövedelmi korlátozás nélkül kaphatnak parkolási engedélyt, míg a súlyosan mozgáskorlátozottak különféle közlekedési kedvezményekben – így hétévente személygépkocsi, kerekesszék vásárlásához igényelhető támogatásban, valamint évi egyösszegű közlekedési támogatásban – részesíthetők.

Magyarországon a 2001-es népszámlálás adatai szerint 577 ezer fogyatékos ember él, ami a teljes népesség 5,7 százaléka. Azonban a családtagokkal együtt az érintettek száma legalább egymillióra tehető. A fogyatékosokon belül a mozgássérültek csoportja a legnagyobb, arányuk csaknem 44 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik