Belföld

Előzetesen bűnösnek találta az EU a Microsoftot

Csökkentek a Microsoft esélyei, hogy peren kívül rendezze ügyét az EU-val, miután az Európai Bizottság versenyhatósága előzetes döntésében bűnösnek mondta ki a céget.

A fogalmazvány szerint azzal, hogy nem enged riválisainak hozzáférést a Windows kódjához, melyet a világ PC-inek több mint 95 százalékán használnak, a Microsoft visszaél domináns helyzetével, ezért kötelezi a céget, nyissa meg a kódot a konkurencia előtt.

Bűnösnek találta a fogalmazvány a Microsoftot a verseny akadályozásáért a médialejátszó szoftverek piacán, miután a Media Player Windowsba építésével előnyt biztosít magának a riválisok termékeivel szemben. A nevének elhallgatását kérő bizottsági forrás elmondta, a döntés ennek ellenére nem követeli a Media Player radikális eltávolítását az operációs rendszerből, csupán egy Media Player nélküli Windows verzió forgalmazását is.


A döntés fogalmazvány az EU trösztellenes előírásainak megsértése miatt a Microsoft megbírságolását javasolja, de a konkrét összeget majd a döntésről szóló végszavazás előtti héten dönt a bizottság 20 főbiztosa.


A Microsoft továbbra is a peren kívüli megegyezést keresi, de ennek esélyei az előzetes döntés megszületésével egyre halványabbak, ugyanis maga a döntés is beindít egy sor jogi lépést, és a folyamatot igen nehéz leállítani. A Microsoft jelezte, fellebbez a luxemburgi Európai Fellebbviteli Bíróságon, ami több éves eljárást jelent – de közben folytatódhatnak a tárgyalások a felek között, ahol az EU pozícióját erősíti a meghozott döntés.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik