Belföld

Magyar-izraeli IT-fórum Budapesten

Az első magyar-izraeli információ- és távközlés-technikai üzleti fórumon 15 izraeli és 55 magyar vállalat tárgyal vegyes vállalatok és közös projektek létrehozásáról kedden és szerdán Budapesten.

Judith Varnai Shorer, Izrael magyarországi nagykövete a megnyitón reményét fejezte ki, hogy még Magyarország EU-csatlakozása előtt több vegyesvállalat és üzlet születhet a két ország cégei között. Közölte: az izraeli nagykövetség szándéka szerint a budapesti IT üzletember találkozót rendszeressé tenné, amire az ez év novemberében Tel-Avivban megtartandó Telecom-konferencia kiváló lehetőséget teremt. Bucsi Zoltán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium kabinetfőnöke kifejtette: Magyarország kettős korszakváltás előtt áll, amit egyrészt az EU-csatlakozás, másrészt a kormány által felgyorsított információs társadalom fejlesztése jelent. Utalt arra, hogy hatékony informatikai rendszerek nélkül a magyar cégek nem lehetnek versenyképesek az EU-ban.


“Ahhoz, hogy megismerjük a legfejlettebb IT tapasztalatokat, nyitottnak kell lennünk a világra, amihez hozzájárulhat a kétnapos magyar-izraeli üzletember találkozó is” – mondta Bucsi Zoltán. Ledniczky Péter, az ITDH vezérigazgatója közölte: az üzleti fórumot Uri Olenik, az izraeli informatikai minisztérium államtitkárának tavaly októberi budapesti, illetve Csepeli György az IHM államtitkárának ez év januári izraeli látogatása előzte meg. Utalt arra, hogy az utóbbi 10 évben a két ország közötti gazdasági kapcsolatok dinamikusan fejlődtek, különösen a Magyarországon létrejött izraeli befektetések terén.


Tájékoztatása szerint ezidáig az izraeli befektetők több, mintegy 2 milliárd dollár értékben fektettek be Magyarországon. A befektetések három nagy területre érkeztek: az ipari parkokba, mintegy 125 millió dollár, a távközlési szektorba csaknem 200 millió dollár, míg ingatlanfektetésekbe több mint 1 milliárd dollár izraeli tőke áramlott. Mint mondta, tavaly mintegy 200 millió dollárt tett ki a két ország árucsereforgalma. A főbb izraeli export termékcsoportok közül 26 százalékkal részesednek a gépipari termékek, főleg elektromos és távközlési berendezések, 22 százalékot tesznek ki az alapfémek, 19 százalékot a vegyi, elsősorban gyógyszeripari termékek, míg 11 százalékkal részesednek a gumi- és műanyag termékek.


A magyar exportcikkek közül kiemelte a 40 százalékot kitevő vegyi termékeket, a 28 százalékkal részesedő gépipari termékeket, a 10 százalékot adó élelmiszer- és mezőgazdasági cikkeket, továbbá a 9 százalékot kitevő gumi- és műanyag termékeket. A nagy magyar exportőrök közé tartozik a TVK, a Nitrokémia 2000 Rt. és a villamos kábeleket gyártó MKM. Az izraeli-magyar üzletember találkozón részt vevő 55 magyar informatikai és távközlési cég között megtalálható az Antenna Hungária, a GTS, a i-Cell, a Matáv, a Megatrend, a PanTel, valamint a Tesco Consulting.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik