Belföld

Gates elismerte a Microsoft felelősségét a vírusok terjedésében

Jelenleg a számítógépek biztonsága és védelme az elsődleges, de ez nem akadálya az információs technológiák gyors fejlődésének - jelentette ki kedden Prágában Bill Gates az amerikai Microsoft cég tulajdonosa és főnöke.

Gates, aki Prágában a Microsoft Security Summit elnevezésű konferencián beszélt, leszögezte: a felhasználók napjainkban éppen a számítógépek, illetve a számítógépes rendszerek és hálózatok biztonsága miatt aggódnak a leginkább. A Microsoft ezért rendkívül fontosnak tartja, hogy erősítse az elektronikus posta védelmét, a vírusirtó programokat és felvegye a harcot a számítógépes kalózok ellen. A tervek szerint az e-mailnél a jövőben könnyebben ellenőrizhető lesz, ki is küldte el valójában. Ugyanakkor a Microsoftban fejlesztés alatt van a szűrőrendszer, amely megakadályozná a nem kért anyagok (spam) terjesztését.

A Microsoft főnöke szerint jelenleg csak a számítógép-felhasználók mintegy húsz százaléka újítja fel rendszeresen a vírusirtó programokat. “A Microsoft is hibás abban, hogy a vírusirtó programok gyorsabb felújítását nem tette egyszerűbbé” – jegyezte meg önkritikusan Gates. Úgy vélte, hogy az új számítógépes rendszerek 80 százalékánál már a gép bekapcsolásakor automatikusan elindul majd a vírusirtó.

A Microsoft által fejlesztés alatt álló Longhorn munkamegnevezésű rendszer lesz a Windows utódja, s új lehetőségeket teremt a felhasználók számára. A rendszer az emberi hangra fog reagálni, s felismeri a kézírást is. Az elképzelések szerint a Longhorn 2005-ben lesz kész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik