Belföld

Bajban a Marson – beszélj, Spirit!

Szerda délután óta nem küld adatokat a Marson tevékenykedő robotgeológus. A NASA tudósai több lehetséges hiba-forgatókönyvet is kidolgoztak a helyreállítás módját keresve.

Csütörtökön hajnali 4 óra 2 perckor a Mars körül keringő Mars Global Surveyor még kapott rádiójeleket a Spirittől, ami azt jelzi, hogy adóberendezése rendben van. Igaz viszont, hogy a Spirit csupán „pszeudozajokat” küldött: nullák és egyesek véletlenszerű sorozatát. Azaz hiába van a marsjáró rádiója bekapcsolva, a számítógép nem forgalmaz adatokat rajta keresztül.

Így történt 

A meghibásodás kronológiája (magyar idő szerint):
Szerda 15.30: Elkezd akadozni a kapcsolat.
Szerda 16.13: Megszakad a közvetlen kapcsolat a Spirit és a földi irányítóközpont között.
Szerda 18.47: A Spirit felett elrepülő Mars Odyssey nem kap adatokat.
Csütörtök 04.02: A Mars Global Surveyor pszeudo-zajokat érzékel.
Csütörtök 05.36: A Mars Odyssey nem kap adatokat a Spirittől. 

Mi lehet a gond?

A tudósok kezdetben azt hitték, hogy a földi időjárás problémái okozzák a működési hibát. Úgy gondolták, hogy az ausztráliai Canberra mellett telepített, a földi parancsok közvetítését végző óriási tányérantenna jelkibocsátását zavarja a heves esőzés és villámlás. Most már azonban kizárják ezt a feltételezést.

Most leginkább arra a feltételezésre hajlanak, hogy a Spirit valamilyen hardver- vagy szoftverhibája okolható a működési zavarért. Nem zárják ki a mechanikai hiba lehetőségét sem. További eshetőség, hogy lemerült a robot akkumulátora. Ha erről lenne szó, akkor a robot szoftvere a következő napokban megkísérli kiküszöbölni a hibát.

– Akármelyik is a valódi ok, így már roppant súlyos rendellenességről van szó – mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón Pete Theisinger projektigazgató. Addig azonban, amíg a Spirit jeleket bocsát ki, elviekben van remény arra, hogy a földi irányítóközpontnak sikerül a kapcsolatot újra felvennie vele. A legoptimistább remények szerint a Spirit hibaüzemmódba került, és egy idő után képes lesz önállóan kommunikációt kezdeményezni a Földdel.

Hátrányos helyzetű testvér 

Az is problémát jelent, hogy a Spirit ikertestvére, az Opportunity vasárnap hajnalban, magyar idő szerint 6 óra 5 perckor érkezik meg a Mars felszínére. Az eredeti tervek szerint az Opportunity landolása idején a NASA tudósai pihentették volna a Spiritet, teljes figyelmüket a másik marsjáróra koncentrálták volna. Most viszont a Spirit helyreállítása fokozott energiákat igényel, kérdés, hogy bírja kapacitással a két manővert a szakértői csapat. 

Hiba-forgatókönyvek

Csütörtök este a NASA-tudósai a meghibásodás jó néhány forgatókönyvét tesztelték: a szoftverhibától a memóriaproblémákon át a kozmikus sugárzásnak a kommunikációs berendezésekre gyakorolt hatásáig. Ha a Spirit szoftverei hibásodtak meg, azt a NASA szekértői nagy valószínűséggel képesek megjavítani a Földről, hardverhibát azonban nem tudnak „távgyógyítani”.

Amikor szerdán a bajok kezdődtek, a hatkerekű robotgeológus épp egy focilabda alakú szikla előtt állt, tudományos műszereit tartalmazó robotkarját kinyújtva a sziklán készült fúrásokat végezni. A robot szerda reggel még jelezte, hogy megkapta 18. napra szóló feladatokat, ám délután már nem kapott értesítést az irányítóközpont arról, hogy kivitelezte-e a feladatot.


Szerda este a felette elhaladó Mars Odyssey szonda, amely normálisan továbbítja a Földre a marsjáró számítógépén tárolt adatokat, nem tudott vele kapcsolatot létesíteni. A csütörtök hajnalban felette elrepülő Mars Global Surveyor jeleket tudott fogni, de adatok nem érkeztek a Spirit felől. A NASA általában naponta többször küld és fogad információt a Mars körül keringő két amerikai szonda segítségével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.