Belföld

Töredékére csökkent az állam kárigénye a Postabankkal szemben

Jelentősen csökkentette kárigényét a Postabank kártérítési perében a magyar állam. A Magyar Hírlap értesülései szerint az eddigi 171 milliárd forint töredékét követeli a Postabank korábbi könyvvizsgálóitól.

Mint az a csütörtöki zárt bírósági tárgyaláson kiderült: a Postabank-ügyben korábban meghatározott 171 milliárd forint helyett az állam ennek csak töredékét követeli a pénzintézet korábbi – 1995 és 1998 közötti – könyvvizsgálóitól.

A kártérítési összeg csökkentésének elsőrendű oka a bank sikeres privatizációja. A Postabankot – mint ismeretes – jóval a várt vételár felett, 101 milliárd forintért adták el az osztrák Erste Banknak. Szintén csökkentheti a kár nagyságát az, hogy a Postabank portfóliójának értékesítésével megbízott két cég is jelentős bevételt termelt.

A Reorg Apport megközelítőleg harmincmilliárd, a Postabank Work-out pedig tízmilliárd forintos bevételre tett szert 1998, vagyis a konszolidáció óta. E három tétel összesen 140 milliárd forint feletti bevételt jelentett az államnak.
Mindezek következtében indokoltnak látszik a kártérítési összeg csökkentése is. Nagyon valószínű, hogy a következő hetekben peren kívüli megegyezésről tárgyalnak majd az érintett felek. Erre viszont bőven van idejük, hiszen a következő tárgyalást májusra tűzte ki a bíróság.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik