Belföld

Titkos fogolytáborokat működtet az Egyesült Államok?

A kubai guantánamói támaszpont, ahol az Egyesült Államok mintegy 650, terrorizmussal gyanúsított embert őriz, csak a jéghegy csúcsa: valószínűleg titkos fogolytáborok hálózata létezik, ahol az amerikaiak minden nemzetközi ellenőrzés nélkül tartanak és kérdeznek ki foglyokat - írja a Le Soir című belga lap különböző emberi jogi szervezetek véleményére hivatkozva.

A cikk szerint az Egyesült Államok a 2001. szeptemberi terrorakciók óta emberek ezreit vette őrizetbe, ám ezek közül több száznak teljesen ismeretlen a sorsa. A jelenség olyan méreteket öltött, hogy még a Vöröskereszt nemzetközi bizottsága is – miután a testület elnöke Washingtonba látogatott- közleményben fejezte ki aggodalmát miatta.

Az őrizetbe vettek titokzatos “eltűnésének” mintapéldája az al-Kaida terrorszervezet egyik vezetőjének, Haled Sejk Mohamednek az esete: őt Pakisztánban fogták el 2003. március elsején, s onnan átszállították egy másik országba, de hogy hova, nem tudni: az biztos, hogy Guantánamóba nem érkezett meg.

Hogy hol lehetnek ilyen titkos fogolytáborok? A lap szerint az egyik lehetséges hely az indiai-óceáni Diego Garcia sziget, ahol az amerikaiak támaszponttal rendelkeznek, sőt nemrég – műholdas fényképek tanúsága szerint – új épületeket húztak fel. Gyanú árnyéka vetül az egykori afrikai francia gyarmatra, Dzsibutira is: az amerikaiak 2003-ban ott hozták létre a térségbeli terrorizmusellenes hadműveleteik parancsnokságát. A dzsibuti hatóságok ugyan cáfolják, hogy a guantánamóihoz hasonló fogolytábor létezne az ország területén, de a lap szerint ez a cáfolat nem meggyőző.

S végül a Le Soir úgy látja, hogy egyes, az Egyesült Államokkal szövetséges arab országokban is lehetnek titkos fogolytáborok, ahol kínzásokkal csikarják ki a vallomást a bebörtönzöttekből. Legalábbis erre utal egy fiatal szír férfi, Arar esete: 2002 szeptemberében tartóztatták le New Yorkban, azzal vádolva, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával, majd Jordánián át Szíriába deportálták, ahol a helyi hatóságok tíz hónapon át teljesen titokban őrizték, kínzásoknak vetve alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik