Belföld

Ismét hízik a jég a Balatonon

A Balaton jege még nem biztonságos, de a kemény fagyoknak köszönhetően néhány helyen ismét a korcsolyapályák megnyitására készülnek, s előfordulhat, hogy a hétvégén Keszthelyen és Füreden újra jégpálya várja a téli sportok szerelmeseit.

Siófoknál fölszakadozott a jég az elmúlt időszak enyhe időjárása miatt, a part menti jeges szakaszokon túl hullámzik a víz, emiatt itt egy hete nem tudják mérni a jég vastagságát – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat balatoni állomásának ügyeletese, Szűcs Erzsébet. A siófoki obszervatórium előtt január 15-én mérhették meg utoljára a jég vastagságát, akkor a tavat a város előtt 15 centiméter vastag jég borította. A magyar tenger vizének a hőmérséklete a jég alatt, illetve a hullámzó részeken plusz 1,4 Celsius fok – közölte a siófoki állomás szakembere.

A jég nem megbízható, a korcsolyázni vágyók egyelőre csak saját felelősségükre mehetnek a Balaton jegére, a korábban kijelölt jégpályákról pedig, ha tovább tart az erős fagy, ezután egyeztet a helyi önkormányzatokkal a rendőrség.

Keszthelyen pénteken a városi fövenyfürdőnél lévő korcsolyapályánál már 12 centiméter vastagságúra hízott a jégpáncél és jó minőségű a jég, de még nem elég szilárd, ezért leghamarabb szombaton nyílhat meg a jégpálya – mondta el a strand vezetője.

Balatonfüreden a Vitorlás Étterem előtti jégen az ingyenes korcsolyapályát leghamarabb vasárnap nyithatják meg. A balatonfüredi kikötőnél lévő jégpályán szeretnék megrendezni a következő hétvégék egyikén a tóparti város jégkarneválját, amely egyebek közt fakutya-versenyt, jégroller-viadalt, farsangi jelmezes fölvonulást, Siófok és Füred műkedvelő jéghoki-csapatának a bemutatóját kínálja az érdeklődőknek, ha megfelelő vastagságú lesz a jég a tavon.

A másik füredi jégpályát, az Esterházy-strandon lévőt leghamarabb a jövő hét elején nyithatják meg újra – közölte Ágoston Ferenc, a fövenyfürdő vezetője. Jégkarnevált terveznek a balatonalmádiak is, amely a tavalyihoz hasonlóan ismét több látványosságokat fog kínálni, mint amilyen például az egyik helyi önkormányzati képviselő jeges fürdője lesz.

Az MTI tudósítója egyébként a saját szemével győződött meg arról, hogy az északi oldalon, Almádinál a Balatont a part menti pár száz méternyi jég után a tó belseje felé még mindig hullámzó nyílt vízfelület borítja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik