Belföld

Horn nem az ellenfelekkel kíván foglalkozni az EP kampányban

Az európai parlamenti képviselő-választásra készülő MSZP nem az ellenfelekkel foglalkozik a kampányban, stratégiája középpontjába az EP hatáskörének, főbb tevékenységi területeinek megismertetését állítja – nyilatkozta a Népszabadságnak Horn Gyula volt kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy ha ő a választási kampány irányítója, akkor miért nem listavezető is, azt mondta: a jelölők arra hivatkoztak, hogy Kovács László az MSZP elnöke és külügyminiszter. Dávid Ibolya, az MDF elnöke a lapnak nyilatkozva kifejtette: attól tart, hogy a mostani lesz a rendszerváltás utáni időszak legelszabadultabb kampánya.

Félelmét az előző választás negatív kampánya és a mostani választás jogszabályi hátterének hiánya táplálja. A magyar diplomáciai képviseletek politikai szondája lehet az elfogadott választási megoldás.

A politikus fontosnak mondta, hogy a kampány nem programok versenye lesz, mint a nemzeti parlament megválasztása során, arról szól, hogy ki, mit tesz a beilleszkedés, a nemzet boldogulása érdekében. Horn szerint – az egységes nemzet érdekében kell szólni a nemzeti identitás megőrzésének, a társadalom, a nép boldogulásának elsődlegességét hangsúlyozva. Kiemelte: a szocialistáknak is fontosak a határon túli magyarok. Nem avatkoznak belső életükbe, ugyanakkor mindent megtesznek értük, az Európai Unióban is fellépnek jogaik érvényesítéséért.

Horn Gyula azt mondta: a csatlakozás utáni másfél-két év a beilleszkedés időszaka lesz Magyarország számára. Ekkor dől el, miként tudja érvényesíteni érdekeit a magyar nemzet, milyen tisztségekhez jut az ország, s milyen támogatásokat nyerhet el. Ezért is fontos, hogy végre csillapodjon a pártok közötti „nagy egymásnak feszülés”, s próbáljanak politikai síkon is valami egyetértésre jutni a legalapvetőbb kérdésekben. Schmitt Pál készséggel vállalkozott a találkozóra, amelyen arról egyeztetnek, melyek azok az alapvető kérdések, amelyeket egyetértésben képviselhetnek az EU-ban.

Horn Gyula elmondta: hosszas rábeszélésre vállalta el, hogy pártja országos listájának második helyére jelöljék. Csak úgy tudja elképzelni a megkezdett munka folytatását, ha mindenki tartja magát az országos elnökség döntéséhez. Ezért elfogadhatatlan számára, hogy egyesek már most olyan munkamegosztásról beszélnek, amely ellentmond annak, hogy egy kézben összpontosuljon a kampány politikai irányítása és felelőssége. Horn döntésében az is szempont volt, hogy immár 25 éve foglalkozik európai uniós ügyekkel, amelyeket szívügyének tekint.

A lap felvetésére, hogy a harmadik helyen jelölt Lévai Katalin nem tagja a szocialista pártnak, a volt kormányfő úgy reagált: mindenképpen mérlegelné, hogy az Európai Parlamentben a képviselőcsoportok azonos eszmeiséget valló politikai erőből tevődnek össze. Ebből a szempontból érdemes fontolóra venni, hogy miként lehet egyeztetni ezt a párthoz való tartozással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik