Belföld

Apró hibák és nem diszkrimináció a hússtop oka

"Pitiáner magyar hibák, és nem az amerikai diszkrimináció az oka a húsexport felfüggesztésének" – számol be a Népszabadság a földművelésügyi tárca csütörtöki bejelentéséről.

Jelentős kommunikációs zavart okozott az agrártárcánál és a magyar húsipari vezetőknél is, a tíz napja történt – a magyar–amerikai húskereskedelemben első alkalommal – országos exporttilalom értelmezése. Magánvállalatok ügyének állították be, hogy leállították az évente mintegy 5-6 millió dollár értékű magyar húsexportot. Volt, aki nem az üzleti kárt tartotta fontosnak, hanem az országos szállítási tilalmat egyfajta presztízsveszteségként könyvelte el. Mások a magyar szalámi és a dobozos sonka elleni diszkriminatív lépésként értékelték az amerikai hatóság tilalmi rendeletét.

Szanyi Tibor, a földművelésügyi tárca politikai államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy tavaly őszi ellenőrzés során az amerikai hatóság az általuk vizsgált hét üzemből kettőnél súlyos szakmai hiányosságokat talált. Az egyiknél – unió-beli tulajdonos kezén lévő vágóhídon – egy szállítószalag volt hibás. Itt a higiénikusan tisztítható fémalkatrészt egy nem jól tisztítható műanyaggal helyettesítették. A másik – egyébként neves – vágóhíd pedig egy lyukas szúnyogháló miatt akadt fenn a vizsgán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik