Belföld

17 százalékkal csökkent a Microsoft nyeresége

A Microsoft, a világ legnagyobb szoftvergyártója csütörtökön, tőzsdezárás után közölte, hogy részvénykompenzációs programjának változása miatt negyedéves nyeresége 17 százalékkal mérséklődött.

A redmondi óriás ugyanakkor a személyi számítógépek iránti kereslet megugrása következtében növelte árbevétel tervét. A második pénzügyi negyedévben a Microsoft árbevétele rekordszintre, tíz milliárd dollárra emelkedett. A hosszú távú szerződések alapján számolt bevétel – amely még nem befolyt bevételeket is tartalmaz – azonban a Microsoft várakozásainál nagyobb mértékben esett vissza. Ennek nyomán a tőzsdezárás utáni kereskedelemben a részvények árfolyama három százalékkal csökkent.


A december 31-én záruló második pénzügyi negyedévben a Microsoft nettó eredménye 1,55 milliárd dollár, részvényenként 14 cent lett az egy évvel korábbi 1,87 milliárd dollár, részvényenként 17 cent után. Az árbevétel 10,15 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 8,54 milliárd dollárról, azonban a mérlegben szintén szereplő “nem befolyt” árbevétel 395 millió dollárra maradt el az előző negyedév szintjétől. A részvénykompenzáció költségei és más, egyéb költségek nélkül számolva a részvényarányos nyereség 34 cent lett a második negyedévben. A Reuters elemzői konszenzusa 30 centre számított 9,74 milliárd dollár árbevétel mellett.


A Microsoft közölte, hogy pénzügyi éve második felében kétszámjegyű növekedésre számít a személyi számítógépek piacán, s az üzleti felhasználók kereslete is várhatóan növekszik. A teljes pénzügyi évre a társaság 35,6-35,9 milliárd dollárra növelte árbevételi tervét. A szoftveróriás részvényeinek árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedelemben 27,29 dollárra mérséklődött a Nasdaq-záró 28,01 dollárról.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik