Belföld

Felkutatják az áramtolvajokat

Szolnokon próbálták ki először azt a hazai fejlesztésű számítógépes rendszert, amely a Tiszántúli Áramszolgáltató Rt. (Titász) területén az áramlopások pontos helyét és mennyiségét jelzi - számol be a Népszabadság.

Az első teszt során egyetlen körzetben 22 illegális áramcsapoló helyszínre bukkantak a szakemberek. Molnár József, a Titász Rt. osztályvezetője elmondta: az áramtolvajok miatt ebben a körzetben egy hónap alatt közel egymillió forintnyi kár érte a Titászt. A társaság ilyen jellegű éves vesztesége azonban meghaladja az egymilliárd forintot.

Hozzátette: az illegális fogyasztók ellen rendőrségi feljelentést tettek, a szabálytalan és életveszélyes, a magasfeszültségű vezetékre közvetlenül csatlakoztatott áramszedő berendezéseket pedig a helyszínen elkobozták. Molnár József megjegyezte: a szakemberek elvonulása után a rendszer azonnal újabb áramlopásokat jelzett a körzetből, a Titász ezért újabb ellenőrzéseket tervez itt. Az osztályvezető nem kívánta megnevezni, hogy Szolnok mely városrészéről van szó. Csupán annyit mondott: egy szegényebb környéken bukkantak a tolvajokra, tapasztalataik szerint azonban a tehetősebb fogyasztók is gyakran alkalmaznak illegális módszereket.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik