Belföld

Kovács Lászlót jelölik első helyen az Európai Parlamentbe

Kovács László külügyminisztert, pártelnököt javasolja az MSZP európai parlamenti listavezetőjének a párt elnöksége , a lista második helyére Horn Gyula volt kormányfőt, a harmadikra Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter ajánlja a testület - jelentette be kedden Budapesten, sajtótájékoztatón Szekeres Imre. A listáról a párt kongresszusa hozza meg a végső döntést.

“Ez a három politikus kellően szimbolizálja az európaiság gondolatát, kellően szimbolizálja azt az értékrendet, amit mi a szociális Európában magunkénak vallunk, és megfelelően képviseli az MSZP értékeit” – fogalmazott a nagyobbik kormánypárt alelnöke, az EP-lista jelölőbizottságának elnöke a pártelnökség ülése után.

Hozzátette, Kovács László és Horn Gyula a választást követően továbbra is a belpolitikai életben fog tevékenykedni, de vállalta a lista vezetését, illetve második helyét, mindketten részt vesznek a választási kampányban is, Lévai Katalin azonban európai parlamenti képviselőként fog dolgozni, ezáltal megválik miniszteri tisztségétől.

Szekeres Imre ismertetése szerint a párt elnöksége február 3-án véglegesíti a lista összeállítását, illetve javasolja a választmánynak, hogy március 12-re Szegedre hívja össze a párt kongresszusát, amely a listáról meghozza a végső döntést. A politikus kitért arra, a lista véglegesítésénél figyelembe veszik, hogy azon a fiatalok, a párt európai parlamenti megfigyelői, a nők és a régiók képviselői megfelelő arányban kapjanak helyet.

Az MSZP alelnöke szólt arról is, legalább 13 mandátumra számítanak a választáson, ezáltal a lista 15. helyéig helyet foglalók biztosan európai parlamenti képviselők lennének. Elmondta azt is, a 16-24. helyen állók szükség esetén szintén európai parlamenti képviselők lehetnek, a 25. helytől viszont a politikusok megismertetése, népszerűsítése a cél.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik