Belföld

23 játékfilmet mutatnak be a 35. Magyar Filmszemlén

Összesen 23 játékfilmet mutatnak be a 35. Magyar Filmszemlén - tájékoztattak szerdán a szervezők.

A versenyprogramban 16 játékfilm szerepel: Antal Nimród: Kontroll; Böszörményi Zsuzsa: Mélyen őrzött titkok; Cantu Mari: Rózsadomb; Fischer Gábor: Montecarlo!; Fliegauf Benedek: Dealer; Hajdú Szabolcs: Tamara; Herendi Gábor: Magyar vándor; Janisch Attila: Másnap; Jeles András: József és testvérei; Lóth Balázs: Nincs mese; Nándori József: Rom-mánia; Robert Ralston: Drum bun – jó utat; Salamon András: Getno; Sas Tamás: Apám beájulna; Steven Lovy: “Mix”; Török Ferenc: Szezon.

További 7 játékfilmet az információs szekcióban tekinthet meg a szakma és a közönség. Ezek: Bolla-Szentgyörgyi-Szabó: Almafa – apa filmje; Hatvani Balázs: Indiai cseresznye; Jancsó Miklós: Mohácsi vész; Martinidesz László: Átváltozások – labirintus szerelem; Ömer Kavur: Találkozás (Karsilasma); Szalay Kristóf: Nomen est omen; Trömböczky Péter: Nyers világ.

A filmszemle vetítései kedden a dokumentumfilmek bemutatásával kezdődnek, a játékfilmek csütörtöktől láthatók. Utóbbiak premier vetítéseit a Millenáris Teátrumban tartják, az ismétlések helyszíne a Mammut mozi. A közönség a szemle filmjeit a Mammut és az Uránia moziban tekintheti meg.

A dokumentumfilm kategóriában a 150 nevezett film közül – az előzsűri válogatása alapján – 42 mű lesz látható; a kísérleti kisjátékfilmek körében 85 alkotásból 35 produkciót válogattak a versenyprogramba. A kiemelt információs program keretében mutatják be a következő három portrét: Babiczky: Vendégségben Gyulai Líviusznál, Sipos: Tálentum – Szabó István, illetve Baróti: A tanár úr – Makk Károly.

Február 3-án, a zárónapon a Magyar Nemzeti Filmarchívum bemutatja a felújított Lúdas Matyi című film egy felvonását. A szemlén kísérőfilmként három új animációs film is látható lesz.

A filmes seregszemle szakmai rendezvényeit a Millenáris Teátrumban és a Mammut moziban tartják. A többi között kerekasztalt rendeznek a közszolgálati tévé munkatársai és dokumentumfilmesek részvételével, filmfórumot tart a Mozisok Országos Szövetsége és bemutatják A rendszerváltás dokumentumfilmjei című vitáról készült filmet. Magyar filmplakátokból nyílik kiállítás a Millenáris Fogadóban, amely filmvitáknak is otthont ad. Ugyanott rendezik meg azokat a tanácskozásokat, amelyeket a friss mozgóképtörvénynek szentelnek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik