Belföld

ÁPV Rt.: a tervek szerint halad a Mahart-privatizáció

Az Állami Privatizációs és Vagyonügynökség (ÁPV) Rt. igazgatósága várhatóan január végén dönt a Magyar Hajózási Rt. (Mahart) végleges vagyonmérlegének elfogadásáról, amivel a hajóstársaság szétválása gyakorlatilag lezárul - közölte az ÁPV Rt. kedden. A közlemény szerint elkészültek a privatizáció első
lépéseként értékesítendő vagyonelemek részletes eladási forgatókönyvei, amelyek kapcsán az ÁPV Rt. kiterjedt szakmai egyeztetéseket folytat.

A privatizáció megindítására vonatkozó döntések meghozatala az – egyeztetések lezárását követően – február elejére várható. Az ÁPV Rt. közlése szerint, örömmel tapasztalták, hogy a Mahart cégei, illetve vagyonelemei iránt élénk előzetes befektetői érdeklődés mutatkozik, és ez a megkülönböztetett figyelem reményeik szerint tükröződni fog a privatizációs tranzakciók sikeres lebonyolítása során is.

A kormány a múlt év szeptemberben döntött arról, hogy a társaság tevékenységei, illetve üzletágai egyben vagy külön-külön, az alaptevékenységhez nem szükséges vagyonelemei pedig a tevékenységektől, illetve üzletágaktól elkülönítve kerüljenek értékesítésre. Ennek megfelelően, az ÁPV Rt.-nek a privatizációt nyilvános pályázat útján kell végrehajtania. Arról is határozott a tulajdonos szervezet, hogy az alaptevékenységek vonatkozásában, a tevékenység fenntartását és a szükséges fejlesztési források biztosítását vállaló szakmai befektetők részesüljenek előnyben, az alaptevékenységhez nem szükséges vagyonelemek értékesítése esetén pedig az árbevétel maximalizálása legyen a cél.

Az ÁPV Rt. ezek figyelembevételével döntött a Mahart
átszervezéséről. Ennek keretében létrejött a Mahart-Szabadkikötő Rt., az M-Ingatlan Rt., továbbá önálló társaságba szervezték a folyami árufuvarozási üzletágat. A közlemény utal arra, hogy a cégbíróság 2003. október 31.-én jegyezte be a Mahart szétválásával létrejött önálló társaságokat. Ezek első feladatai közzé tartozott a szétválás gyakorlati részének végrehajtása, ennek keretétében az eszközök, ingatlanok tulajdonosváltozásának illetékes hatóságokhoz történő bejelentése, továbbá a törvény által megkövetelt végleges szétválási vagyonmérleg elkészítése, valamint annak az ÁPV Rt. elé terjesztése.

A tulajdonos ÁPV Rt. ez év január elején kapta kézhez a valamennyi utód társaság igazgatósága és felügyelő bizottsága által jóváhagyott és a szükséges egyeztetéseken is átment végleges vagyonmérlegeket. Azon vagyonelemek esetében ahol az szükséges, külső szakértők környezetvédelmi átvilágítást végeztek, illetve végeznek. A Mahart-Szabadkikötő Rt. esetében az ÁPV Rt. privatizációs tanácsadó kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást indított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik