Belföld

A dán Carlsberg megveszi a német Holsten sörgyárat

A dán Carlsberg Breweries 523 millió eurós, egyezményes készpénzajánlatot tett kedden a német Holsten sörgyárra. Ezzel a Carlsberg a nagyságra ötödik söripari vállalat lehet a szétaprózott német sörpiacon.

A Carlsberg, a világ hatodik söripari vállalata részvényenként 10 százalékos felárral 38 eurót ajánl a Holsten-Brauerei AG befektetőinek. A söripari konszern ezen az áron már vett 51 százalékos részesedést Christian Eisenbeiss főrészvényestől.

A Holsten megvásárlásával a Carslberghez kerül egyebek mellett a Holsten Pilsner, a König Pilsner, a Lübzer Pils és az Astra sörmárka, valamint a vezető német ásványvíz-márkák. A Holsten nemrégiben vette meg az ásványvíziparban tevékenykedő Heemann-csoportot, és 11,7 millió hektoliteres forgalommal bel-és külföldön egyaránt az élvonalba került. Az ásványvíz üzletágat azonban a Carlsberg a későbbiekben el akarja adnia.

A sörmárkák – amelyekből nem utolsó sorban az eldobható dobozokra tavaly kivetett betéti díj miatt 12,5 százalékkal kevesebbet, 5,8 millió hektolitert értékesítettek Németországban – sem maradnak teljes egészében a Carlsbergnél. A König és a Licher sörfőzde a Bitburger-csoporté lesz. A Carlsberg évente 7 millió hektoliter Holsten-sört fog előállítani, a 2800 alkalmazottnak több mint fele a dánoknak fog dolgozni.

Az ügylettől idén 7 millió euró, jövőre 14 millió euró megtakarítást vár a Carslberg. A Holsten a tavalyi első kilenc hónapban összesen 9,8 millió hektoliter sört értékesített világszerte, 11 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A konszern bevételei ugyancsak 11 százalékkal 557 millió euróra csökkentek, a tiszta nyereség 55 százalékkal 2,6 millió euróra zsugorodott.

Az ügylet meglepetést okozott, mert a Holsten tavaly decemberben még azt állította, hogy felhagyott a vevőkereséssel, miután a német piac – Kína és az Egyesült Államok után a harmadik – nem bővült. Németországban a belga Interbrew a legnagyobb sörgyártó. Kedden délután a Carlsberg részvényeinek árfolyama 1,8 százalékkal 275 koronára csökkent. A Holstené 9,7 százalékkal 37,85 euróra emelkedett, miután az elmúlt két hétben már 40 százalékkal drágult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik