Belföld

Veszteségekkel fenyegeti Oroszországot az EU-bővítés

Az egyik orosz miniszterelnök-helyettes szerint az Európai Unióba belépő országokkal folytatott konzultációk alátámasztották Moszkvának azokat az aggodalmait, hogy az unió kibővítése hátrányos változásokkal jár számára kereskedelmi, jogi és szociális vonatkozásban.

Orosz hírügynökségek szerint Alekszej Gorgyejev mezőgazdasági miniszter a hét végén a berlini Grüne Woche mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításon jelezte: hazája a tíz belépő közül nyolccal (Magyarországgal, Szlovákiával, Szlovéniával, Csehországgal, Lengyelországgal, Észtországgal, Ciprussal és Máltával) folytatott már megbeszéléseket a bővítés kihatásairól. Gorgyejev elismerte, hogy az egységesen szabályozott EU-belpiac kiterjesztése középtávon jótékonyan hat majd az Oroszországgal való kereskedelmi forgalomra.


A probléma abban áll, hogy hátrányosan érint jó néhány sérülékeny orosz exportágazatot, különösen az agrártermelőket. Így az EU 2003 elejétől alkalmazott belpiacvédő importkontingenseit a belépőknek is át kell venniük – jegyezte meg Gorgyejev, kétségbe vonva, hogy az Európai Bizottság ezzel egy időben emelné az összkvótát. Oroszország az elmúlt két évben évi átlagban 2,2 millió tonna gabonát szállított az unióba és a tíz csatlakozó országba együttesen.


“Aggódunk a csatlakozókba irányuló exportunk miatt” – mondta az orosz miniszter. Oroszországot nyugtalanítja továbbá, hogy az EU közös agrárpolitikája keretében az új tagok is szubvenciókhoz jutnak majd, s így olcsóbban exportálhatnak az orosz piacra. Ennek folytán az orosz termelők jelentős veszteségeket szenvedhetnek. Ettől csak speciális intézkedésekkel, jelesül rugalmas kvótamechanizmusokkal és kiegyenlítő vámokkal lehet megóvni őket – vélte Gorgyejev, aki ezt nemkívánatos következménynek minősítette.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik