Belföld

Simontornyára költözhet a pécsi bőrgyár

Simontornyán - a magyarországi bőrgyártás egykori fellegvárában - a több mint 200 éves múlttal rendelkező bőrgyár újjászületésében reménykednek; egy készülő projekt szerint felmerült a lehetősége a pécsi bőrgyártás áttelepülésének.

“Az országos átlagot meghaladó munkanélküliséggel küszködő város fejlődése szempontjából ez pozitív változást hozna, ezért az önkormányzat anyagilag is támogatni kész a tanulmányt” – közölte Csőszné Kacz Edit polgármester. Mint elmondta: a bőrgyár felszámolásakor 1500 szakképzett dolgozó maradt munka nélkül; ha megvalósulna az elképzelés, 130 ember jutna munkához.


A remény alapja – a polgármester asszony szerint – az, hogy Pécsett a bőrgyár a cég kitelepítésének gondolatával foglalkozik, Simontornyán ugyanakkor megmaradtak a létesítmények, és jelen van a szakképzett munkaerő is. Várnagy Valéria, a Pécsi Bőrgyár Rt. elnöke elmondta: a korábbi városfejlesztési elképzelések alapján vizsgálják a vizes műveleteket végző feldolgozóüzemek kitelepítésének ésszerűségét, illetőleg azokat a lehetőségeket, amelyek megteremthetik számunkra az uniós pályázati források elérését.


Megerősítette: tárgyalások folynak egy hatástanulmány elkészítéséről, aminek értelmében a vizes műhelyek Pécs más területére települnek, vagy a teljes cég elköltözik. Mindezek feltétele az uniós elvárásoknak megfelelő tisztítókapacitás, illetőleg a működés rentabilitásának a javítása. Simontornya vállalná, hogy a projektet egyenlő mértékben finanszírozza a bőrgyár két cégével és egy várható befektetővel közösen. A simontornyai reményeket erősíti – mondta a polgármester -, hogy értesülése szerint a környezetvédelmi felügyelőség megrendelésére decemberben elkészült a felszámolt gyár után maradt környezeti károk felmérése. Az értékelést követően megindulhat a kármentesítés – tette hozzá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik