Belföld

Az MVM még nem döntött, hogy pályázik-e a bolgár áramelosztókra

Legalább öt résztvevő egyelőre nem kötelező ajánlata várható Bulgária hét áramelosztó vállalatának privatizációs pályázatára - mondták bennfentesek Szófiában pénteken, miután a bolgár vagyonügynökség csütörtökön módosította a pályázat kiírását.

Az egyik forrás szerint az olasz Enel, a cseh CEZ villamosművek, a német E.ON közszolgáltató, a görög állami Public Power Corp. és az osztrák EVN regionális energiaszolgáltató lehet a résztvevők között. Egy másik forrás szerint rajtuk kívül még a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) is a jelöltek között lehet – írta a Reuters hírügynökség.

Az MTI érdeklődésére az MVM-nél azt mondták, hogy tárgyaltak a bolgár áramprivatizációról, de nem döntöttek a részvételről. A bolgár vagyonügynökség csütörtökön meghosszabbította a nem kötelező ajánlatok beadásának határidejét, január 30-ról február 16-ra, hogy – kérésükre – több időt hagyjon az esetleges jelentkezőknek a 4,5 millió fogyasztót ellátó hét áramelosztó tanulmányozására. Az áramelosztókat három területi csoportban adják el, és minden jelentkező csak egy csoportot vehet meg. Ilyen formán a pályázatnak három győztese lehet. A bolgár kormány összesen 300 millió eurós bevételt remél az értékesítésből.

A pályázati feltételek között van, hogy csak olyan cégek vehetnek részt, amelyeknek az alaptőkéje 2002-ben legalább 700 millió euró volt, évente legalább 7000 gigawattóra áramot adnak el, a nemzetközi hitelbesorolásuk befektetői fokozatú, és legalább 5 százalékos a piaci részesedésük valamilyen, már részben liberalizált árampiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik