Belföld

Decemberben 5,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak

A fogyasztói árak 2003-ban átlagosan 4,7 százalékkal emelkedtek, míg decemberben 5,7 százalékkal voltak magasabbak, mint 2002 decemberében, és 0,2 százalékkal nőttek novemberhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az elemzők 2003-ra 4,7 százalékos, 2003 decemberre 5,6-5,8 százalékos 12 havi árszínvonal-változást vártak. 2003-ban a fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva. A tizenkét havi árváltozás decemberben volt a legmagasabb (5,7 százalék), míg májusban a legalacsonyabb 3,6 százalék, ez utóbbira ezt megelőzően 1981-ben volt példa. Májusig – március hónap kivételével – havonta folyamatosan csökkent az áremelkedés tizenkét havi üteme, az év utolsó hét hónapja mérsékelt növekedést és stagnálást hozott (e mutatóban). A havonkénti árváltozás augusztusban árcsökkenést, az év tizenegy hónapjában pedig drágulást jelentett.

Az éves 4,7 százalékos átlagos fogyasztóiár-növekedést alakító termék- és szolgáltatáscsoportok árváltozásának jelentős szóródása tapasztalható: csökkent a tartós fogyasztási cikkek ára (az év során minden hónapban 100 százalék alatt volt a tizenkét havi index), s átlag alatti árnövekedés következett be az élelmiszerek, a ruházkodási cikkek és az egyéb cikkek, üzemanyagok termékcsoportokban. Legnagyobb mértékű áremelkedés a szeszes italok, dohányáruknál (10,7 százalék) volt megfigyelhető, és az átlag felett nőttek a háztartási energia (7,3 százalék), valamint a szolgáltatások (5,9 százalék) tizenkét havi átlagárai is.

Az előző hónaphoz viszonyított árszínvonalat a szolgáltatások drágulása 0,06 százalékkal, a ruházkodási cikkeké 0,05 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,03 százalékkal, a háztartási energiáé és a szeszes italoké, dohányáruké egyaránt 0,02 százalékkal emelte, míg a tartós fogyasztási cikkeknél bekövetkezett árcsökkenés 0,01 százalékkal mérsékelte.

2003. decemberben a szezonálisan kiigazított „alapdrágulás” (maginfláció) az előző hónaphoz 0,4 százalék, 2002. decemberhez viszonyítva 4,9 százalék volt. Az utolsó havi nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év decemberéhez viszonyítva 106,1 százalék értéket mutatott, 2003. év egészében pedig 104,6 százalék volt 2002. évhez viszonyítva.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.