Belföld

Berlusconi nem kaphat mentességet

Törvényellenes az olasz közjogi méltóságok hivatali ideje alatt mentességet biztosító törvény – számol be a Magyar Hírlap az olasz alkotmánybíróság keddi döntéséről. A nyáron elfogadott rendelkezés visszavonása kínosan érintheti Silvio Berlusconi miniszterelnököt, akinek folytatódhat az épp az immunitásnak hála felfüggesztett korrupciós pere.

Csupán fél évet élt az olasz közjogi méltóságok mentességét szentesítő rendelkezés. A nagy vihart kavart Schifani-törvény épp annyi ideig volt hatályos, amennyire Silvio Berlusconinak szüksége volt, hogy különösebb bírósági botrány nélkül átvészelje féléves EU-elnökségét.

Kedden, az elnökség befejezte után alig két héttel azonban az olasz alkotmánybíróság úgy döntött: az alaptörvény szellemével ellentétes a törvény, amely szerint a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a parlament két házának elnöke, és az alkotmánybíróság feje mandátuma idején nem állítható büntetőperben bíróság elé, sem a hivatali időben, sem előtte történt ügyben. Ez az alkotmány törvény előtti egyenlőségről és a védelemhez fűződő jogról szóló passzusát sérti – áll a bíróság keddi határozatában. Ez négy héttel követi Carlo Azeglio Ciampi vétóját, amellyel a Berlusconi tévébirodalának terjeszkedését legitimálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik