Belföld

JP Morgan – gyengülő dollár, decemberre magyar kamatcsökkentés

A váratlanul gyenge új amerikai adatok miatt legközelebb az év végén lehet számítani a történelmi mélyponton lévő amerikai alapkamat emelésére, az euróövezetben pedig az eurónak már a növekedést is akadályozó ereje miatt legföljebb 2005-ben képzelhető el szigorítás - írta idei első átfogó világgazdasági előrejelzésében a JP Morgan, amely szerint őszre 1,40 dollárig emelkedhet az euró.

A vezető nemzetközi pénzügyi szolgáltató londoni elemző részlegének új jelentése szerint az Egyesült Államok gazdaságának teljesítménye a legutóbbi két negyedévben egyaránt 5,0 százalék feletti, éves szintre számolt ütemben nőtt, a tavalyi második félévben átlagosan mégis alig havi 37 ezerrel – decemberben mindössze ezerrel – nőtt a foglalkoztatottak száma.

Mindeközben a maginfláció – az erős növekedés ismeretében ugyancsak meglepő módon – 1 százalék alá esett a legutóbbi adat szerint. A növekedési ütem tarthatósága iránt így kételyek keletkeztek, és a JP Morgan mindezek alapján azt jósolja, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve legkorábban novemberben nyúl hozzá jelenleg 1,00 százalékos alapkamatához. A továbbra is olcsó finanszírozás kilátása viszont arra késztette az elemző házat, hogy az idei második félévre korábban adott 3,5 százalékos amerikai növekedési jóslatot 4,0 százalékra növelje – áll a Londonban kiadott
jelentésben.

A befektetési csoport elemzői szerint a Fed az idei évet 1,50 százalékos, 2005-öt viszont már 3,50 százalékos alapkamattal fogja zárni. A JP Morgan szerint ugyanakkor a dollárhoz képest rendkívüli mértékben megerősödött euró miatt a valutauniós központi banknak az idén egyáltalán nem lesz módja kamatemelésre, és az év végéig a jelenlegi 2,00 százalékon marad a kéthetes refinanszírozási kamatminimum. A cég korábbi előrejelzése szerint az EKB szigorító ciklusa már szeptemberben elkezdődött volna egy negyed százalékpontos emeléssel, és az alapkamat decemberben már 2,50 százalék lett volna, ha nem jön közbe az euró gyors felértékelődése.

A befektetési csoport londoni elemzői szerint az euró az idén folyamatosan tovább erősödik, és szeptemberben fogja elérni csúcspontját, 1,40 dollárral. Ennek versenyképesség-rontó hatása meg fog látszani az euróövezet gazdasági növekedésén is: a JP Morgan kifejezetten az euró ereje miatt az idei és a 2005-ös egész éves növekedési jóslatot egyaránt 2,3 százalékra szállította le a korábbi 2,5 százalékról.

Az elemzés kitér a magyar pénzügypolitikára is, azt jósolva, hogy az MNB alapkamata decemberre tér vissza a november 28-ai 3,00 százalékpontos emelés előtti 9,50 százalékra. Az előrejelzés szerint a magyar alapkamat 2005. decemberben 6,00 százalékos lesz. A JP Morgan a magyar pénzügyminiszter-csere bejelentése utáni nyilatkozatokból azt a következtetést szűrte le, hogy a hivatalos magyar eurócsatlakozási céldátumot a jelenlegi 2008-ról 2009/10-re fogják halasztani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik