Belföld

A csatlakozókról már nem készül több jelentés

Az Európai Bizottság már nem készít több jelentést az EU-hoz májusban csatlakozó tíz ország felkészülésének előrehaladásáról - közölte pénteken az intézmény egyik illetékese.

Günter Verheugen bővítési biztos szóvivője szerint a három tagjelölt (Bulgária, Románia és Törökország) esetében a bizottság az idén is folytatja az eddigi gyakorlatot, a csatlakozók esetében azonban tavaly lezárult az éves országjelentések sorozata.

A november 5-én közzétett elemzések forma szerint már nem is ország-, hanem megfigyelési jelentések voltak. Az előző évek hasonló dokumentumaitól eltérően már nem igyekeztek átfogó képet adni a csatlakozó országok gazdasági, politikai és társadalmi helyzetéről, csak a felkészülésükben mutatkozó elmaradásokat és a taggá válásig hátralévő feladatokat részletezték.

A csatlakozó országok megfigyelésének folyamata azonban nem ért véget. A bizottság a legutóbbi jelentések közzététele óta is rendszeres párbeszédet folytat velük a problémákról és a meghozandó intézkedésekről, februárban pedig ennek alapján szóbeli jelentést tesz a tanács bővítési munkacsoportjának – közölte Jean-Christophe Filori.

A bizottság továbbra is részletes tájékoztatást vár a csatlakozóktól a lemaradások pótlása érdekében hozott valamennyi fontosabb döntésről és intézkedésről, de erre nincsenek pontosan meghatározott határidők. Ugyanez érvényes az úgynevezett védzáradékokról hozandó esetleges döntésekre. Ilyenek május 1-ig elvileg bármikor születhetnek – fűzte hozzá.

A védzáradékok alkalmazásának lehetőségét az EU a csatlakozási szerződésben rögzítette arra az esetre, ha valamelyik újonnan taggá váló ország a csatlakozás időpontjáig nem tesz eleget vállalt kötelezettségeinek, s ez zavarokat okozhat a belső piac működésében. Ilyen veszély fennállása esetén a bizottság javaslatára és a tanács döntése alapján az adott területen átmenetileg korlátozhatják az érintett országnak a tagsághoz fűződő jogait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik