Belföld

Európai Központi Bank: maradt a 2 százalékos kamatminimum

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön 2 százalékon változatlanul hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A kamatemelés súlyos csapás lett volna az erős euró miatt komoly nehézségekkel küszködő európai, főleg német exportőröknek.

Az elemzők biztosra vették a változatlanságot: a gazdasági föllendülés, vagy inkább kilábalás még mindig gyenge és bizonytalan az euróövezetben, miközben az inflációs helyzet biztató, ráadásul az euró mértéktelen erősödése óvatosságra intett.

Az euróövezetben decemberben átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint 2002. decemberben – közölték ez EU statisztikai hivatalában hétfőn első becslésként.

A tizenkét havi fogyasztóiár-drágulás decemberben már hónapok óta az EKB 2,0 százalékos célszáma közelében volt. Novemberben átlagosan 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció a térségben, októberben 2,0 százalékos, szeptemberben 2,2 százalékos, augusztusban 2,1 százalék, júliusban és júniusban 1,9-1,9 százalék, májusban 1,8 százalék, áprilisban 2,1 százalék, márciusban és februárban 2,4-2,4 százalék, januárban 2,1 százalék, tavaly decemberben 2,3 százalék.

Az EKB vezetőinek meggyőződésük, hogy a tizenkét havi infláció az idén, azaz 2004-ben 2 százalék alá csökken az euróövezetben.

Az euróövezeti országok gazdasági növekedése közben átlagosan mindössze 0,3 százalékra gyorsult a tavalyi harmadik negyedben a második negyedévi 0,1 százalék és az első negyedévi 0,7 százalék után, rendre az egy évvel korábbihoz képest.

A harmadik negyedévben az export vezette a föllendülést az euróövezetben, 2,2 százalékos többlettel az előző negyedhez képest – az import 0,4 százalékkal csökkent -, miközben a lakossági fogyasztás stagnált és a beruházások 0,5 százalékkal csökkentek, a javulás további bizonytalanságára utalva.
Az Európai Bizottság 0,2-0,6 százalék közötti növekedést valószínűsít a tavalyi utolsó negyedre, és 0,3-0,7 százalék közöttit a mostani első negyedre.

Az Európai Bizottság nemrég 0,4 százalékra csökkentette az euróövezet 2003-as, azaz tavalyi GDP-növekedésére szóló várakozását a korábbi, 1,0 százalékos jóslatról. Az idei gazdasági növekedési kilátást 1,8 százalékra csökkentették a korábban várt 2,3 százalékról. Jövőe, azaz 2005-re 2,3 százalékot jósol a brüsszeli bizottság.

Az euróövezet átlagos gazdasági növekedése 0,85 százalékos volt 2002-ben, a 2001-es 1,59 százalékos és a 2000-es 3,48 százalékos többlet után. A megalakulás évében, 1999-ben 2,81 százalékos volt az átlagos GDP-növekedés az euróövezetben.

Kockázatos az euró erősödése

Különösen kockázatos tehát az euró erősödése azért, mert éppen az exportot veszélyezteti, amely az euróövezeti növekedés fő, ha nem éppen egyedüli hajtóereje volt még tavaly év végén.

Az 1999. január 1-én hivatalosan bevezetett euró
világkereskedelmi premierje 1999. január 4-én, hétfőn volt az ausztráliai Sydneyben, 1,1747 dolláros árfolyamon, majd aznap délelőtt Londonban 1,1855 dollárt ért el a közös valuta. Eddigi
mélypontja 0,8225 dollár volt, 2000. októberben, az eddigi csúcsát éppen e héten kedden délután érte el Frankfurtban, 1,2813 dolláron.

Tavaly, azaz 2003-ban az euró közel 20 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az erősödés java része a második félévre jutott. 

A piac igazából nem az eurót értékeli föl, hanem éppen fordítva, a dollárt értékeli le, a hatalmas amerikai ikerdeficit miatt, de az bizonyos, hogy egy európai kamatemelés tovább élezné a helyzetet. A német gyáriparos szövetség már a héten igen panaszkodott, hogy ez euró erősödése elérte a “fájdalomküszöböt” a német exportőrök számára.

Az elemzők korábban az első félévre várták valamikor az EKB kamatemelését, de újabban úgy vélik, hogy ha az euró ereje kitart, akkor akár az év végéig is kénytelen lesz várni a bank a kamatemeléssel.

Korábbi kamatdöntések

Az EKB utoljára tavaly változtatott az irányadó kamatminimumán: tavaly márciusban előbb negyed százalékpontot faragott le belőle, majd június elején fél százalékponttal 2,00 százalékra, történelmi mélypontra csökkentette. Az EKB 1999. januárban 3 százalékos irányadó kamattal kezdett, majd az év közben lement 2,75 százalékra. Az emelést 1999. novemberben kezdte, és hét ütemben érte el a 2000 október 5-én beállított 4,75 százalékos csúcsot, amelyen 2001. májusig nem változtatott.

2001. május 10-én negyed százalékponttal, augusztus 30-án újabb negyed százalékponttal, majd a 2001. szeptemberi amerikai terrortámadások után, a nagy központi bankok egyeztetett akciójában szeptember 17-én fél százalékponttal 3,75 százalékra mérsékelte a kamatminimumát. Még 2001-ben, november elején újabb fél százalékpontos csökkentés volt, 3,25 százalékra.

A következő mérséklés csak 2002.december 5-én következett, akkor is fél százalékponttal, 2,75 százalékra. Ezt követte, az iraki háború miatt, az idei első enyhítés, márciusban 2,50 százalékra.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.