Belföld

Szigorodó ENSZ-szankciók az al-Kaidával szemben

Új, az al-Kaida terrorszervezetet és az afganisztáni hatalomból nemzetközi katonai erővel elűzött tálibokat sújtó, az eddiginél szigorúbb szankciók elrendeléséről szóló határozat tárgyalását kezdi meg a jövő héten az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A szigorítások bevezetését azért fontolgatják, mert a jelenlegi rendszer nem működik elég hatékonyan – jelentette be kedden Heraldo Munoz chilei ENSZ-nagykövet, a BT és a szankcióbizottság soros elnöke. Az érintettek nem juthatnak hozzá külföldön elhelyezett vagyontárgyaikhoz vagy bankszámláikhoz sem.

A jelenleg hatályos büntetőintézkedések szerint az ENSZ-tagállamoknak teljes fegyverembargót és utazási tilalmat kellene érvényesíteniük a tálibok, valamint a terroristák ellen, különös tekintettel arra a 272 szervezetre és egyénre, amelyek neve szerepel az érintett BT-határozathoz kapcsolódó listán.

Mindezt azonban számos tagállam nem tartja be, emellett a szankciók rendszere jelenleg hiányos is, ezért van szükség egy erőteljesebb hangvételű határozatra – mutatott rá Munoz. Az új szöveggel egyúttal várhatóan újabb szervezeteket és személyeket vesznek fel az említett listára.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik