Belföld

Medgyessy bejelentette László Csaba távozását

Draskovics Tibor lesz az új pénzügyminiszter - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

Valóban lemond László Csaba a pénzügyminiszteri posztról – jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök szerda délutáni sajtótájékoztatóján. A FigyelőNet tudósítójának jelentése szerint a kormányfő is a tervezettnél magasabb államháztartási hiánnyal indokolta a lemondást. Draskovics Tibor Medgyessy szerint jelezte, hogy elvállalná a pénzügyminiszteri posztot, és február 15-étől kezdené meg a munkáját. Jövő hétfőtől viszont már rendelkezésre áll Draskovics az átadás-átvételi folyamatok megkezdésére.

Medgyessy Péter közölte azt is: felhatalmazza az új pénzügyminisztert; gondolja át, hogy a jelenlegi makrogazdasági adatok, az államháztartás múlt évi helyzete miként hat az európai közös valuta magyarországi bevezetésére. Korábban a miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a Magyar Nemzeti Bank elnöke közös tájékoztatón jelentette be: Magyarország 2008-ban kíván az euróövezet tagjává válni.


A miniszterelnök kabinetfőnöke

Draskovics Tibor

A pénzügyi tárca várományosa Draskovics Tibor címzetes államtitkár, a miniszterelnök kabinetfőnöke. A jogász végzettségű kabinetfőnök korábban dolgozott ügyvédként, volt a K&H Bank tisztségviselője, a Horn-kormány idején pedig a Pénzügyminisztérium államtitkára. 

Katona Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke lesz, miután Draskovics Tibor  jelenlegi kabinetfőnököt a miniszterelnök a pénzügyminiszteri posztra javasolja – értesült kormányzati körökből az MTI szerdán.

A koalíciós pártoktól származó információk szerint a pénzügyminiszter távozásáról szerdán reggel egyeztettek a kisebbik kormányzópárttal, a Szabad Demokraták Szövetségével. Az MTI értesülése szerint más személyi változás nem lesz a kormányban. 

László Csaba távozásának hivatalos bejelentése előtt, az előzetes híresztelések nyomán 265 forintra szökött fel az euró árfolyama. Később újból 262,55/75 forintig erősödött a magyar deviza, ami a piac szerint azt jelzi, hogy bizalommal fogadják az új minisztert. (Dél körül, a Távirati Iroda által megszelőztetett hír megjelenése előtt még 262,10/30 forinton állt a közös valuta jegyzése.) A forint helyzete 6,99 százalékra javult a 6,15 százalékos napi mélypontról. A piacon a megnyugvás jelei mutatkoznak, a reggeli euró vásárlók már profitot realizálnak.

Kovács László, a Magyar Szocialista Párt elnöke, külügyminiszter a kormányülést követően tudósítóknak nyilatkozva a lépés indokaként az államháztartás a tervezettnél magasabb szintjét jelölte meg, kijelentve, hogy az államháztartási hiány az önkormányzatokkal együtt megközelítheti a 6 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik