Belföld

Jóváhagyta az Erste Bank vételi ajánlatát a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jóváhagyta az Erste Bank AG nyilvános vételi ajánlatát a Postabank és Takarékpénztár Rt. maradék, még nem a tulajdonában lévő törzs- és osztalékelsőbbségi részvényeire - tette közzé a felügyelet a Magyar Tőkepiac szerdai számában.

A PSZÁF egy másik határozatában jóváhagyta az Erste Bank AG-nyilvános vételi ajánlatát az Erste Bank Hungary Rt. által kibocsátott valamennyi, nem az ajánlattevő tulajdonában lévő, szavazati jogot megtestesítő, névre szóló törzsrészvényére is. Az ajánlattevő pénzintézet tulajdonában van a Postabank jegyzett tőkéjének 99,62 százaléka.


Az Erste Bank a részvények fajtájától függően a tízezer forintos törzsrészvényekre részvényenként 50 613,3173 forintos, az ötforintos törzsrészvényekre 25,3067 forintos, az osztalékelsőbbségi részvényekre pedig 25,3067 forintos ajánlatot tett. A kisrészvényeseknek a jóváhagyott ajánlat közzétételétől számított 30 napjuk van az ajánlat elfogadására. A Postabankot tavaly privatizálta az állam, nyilvános kétfordulós pályázati eljárásban, amelynek győztese az osztrák Erste Bank AG lett, 101,299 milliárd forintos – a névértékre vetítve mintegy 500, a saját tőkére vetítve pedig 270 százalékos árfolyamú – ajánlatával.


A Postabank a tervek szerint az idén fuzionál az Erste magyarországi leánybankjával, az Erste Hungary Rt-vel. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő korábbi álláspontja szerint az EBH és a Postabank összevonásával nagyságrendben a második lakossági hitelező alakul ki a magyar piacon.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik