Belföld

A japán jegybank kedden interveniált a dollár gyengülése ellen

Japán kedden intervenciót hajtott végre a nemzetközi devizapiacon, hogy megállítsa a jen drágulását a dollárhoz képest és ne engedje 106 jen alá csúszni a dollárt.

A Nihon Keizai Simbun című japán lap szerdai számában megjelenő értesülés szerint a japán monetáris hatóságok kedden már a második egymást követő napon beavatkoztak, hogy megállítsák a jen további erősödését.

A japán pénzügyminisztérium és a japán jegybank attól tart, hogy ha a dollár 106 jen alá hanyatlik, akkor a dollár gyengülése felgyorsulhat, ezért 106,09 jen/dollár árfolyamnál intervenciót hajtottak végre. Röviddel 21 óra előtt New Yorkban a dollár 106,17 jenen állt, hétfőn 106,23 jenen zárt.

A JP Morgan egyik elemzője azt mondta, hogy a technikai támogatási pont 105,70-105,50 jennél van, de ha a dollár ez alá esik, akkor akár 101 jenig meg sem áll. Megfigyelők szerint, a japán hatóságok igyekezete ellenére nagy a valószínűsége annak, hogy fennmarad a jen drágulását okozó nyomás, miután a dollár gyengülését kiváltó okok, így a terrorizmussal kapcsolatos aggodalmak és a jelentős amerikai folyó fizetési hiány terén a közeljövőben nem várható változás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik